Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Minden 25. kisbaba sérülten születik!

kategória: Egészségügyi tájékoztatás, Gyermek-egészségügy, Gyógyszerészet, Nőgyógyászat, Várandósság

Minden 25-30. csecsemő, tehát az újszülöttek körülbelül 3-5 százaléka valamilyen kisebb-nagyobb fejlődési rendellenességgel jön világra, pedig az esetek nagy része megelőzhető lenne - hívták fel a figyelmet szakemberek az Első közép- és kelet-európai konferencia a fogamzás előtti egészségről és a veleszületett rendellenességek megelőzéséről elnevezésű konferencián, Budapesten.

Médiatár főoldal

Fejlődési rendellenességgel született gyermekek

Fejlődési rendellenességgel született gyermekek
A legnagyobb baj, hogy Magyarországon a terhességek fele nem tervezett, és a tervezettek többségét sem előzi meg egészségügyi vizsgálat, illetve a szülők testi felkészítése a gyermekvállalásra.

Az egyik legsúlyosabb fejlődési rendellenesség a velőcsőzáródási-rendellenesség, amely nyitott gerincet, agyvelő-agykoponya hiányt, agyhártya-agyvelősérvet okoz. Ennek megelőzésére az 1980-as években Magyarországon dolgoztak ki stratégiát, amikor a dr. Czeizel Endre által vezetett kutatócsoport bebizonyította, hogy folsav adásával ez a probléma megelőzhető.

"Mégis épp Magyarország az, ahol nem kötelező a folsav pótlása várandósság előtt és alatt, miközben például az Egyesül Államokban épp a magyar eredmények miatt bevezették a lisztek folsavas dúsítását" - mondta dr. Erős Erika, az Országos Gyermekegészségügyi Intézet Ifjúsági és Családtervezési Osztályának vezetője.

Mivel Magyarországon a szülészeti ellátás keretében általában a 11. - 12. héten kezdik a terhesgondozást, így a szervek kialakulásának szempontjából döntő időszakban nem részesül az édesanya prevenciós ellátásban.

"Családtervezéssel, prevencióval a fejlődési rendellenességek fele, a nyitott gerincűség 90 százaléka megelőzhető lenne!" - tette hozzá az osztályvezető asszony.

"Az egyes fejlődési rendellenességek száma viszonylag alacsony, az országok nem engedhetik meg maguknak hogy, mindegyik megelőzésére kutatásba kezdjenek. Ezért fontos a nemzetközi összefogás" - mondta Alison Johnson, a Natonal Center on Birth Defects and Developmental Disabilities (USA) igazgatója.

A konferencia augusztus 30-ig tart, a rendezvény védnöke dr. Falus Ferenc országos tisztifőorvos, fővédnöke dr. Székely Tamás egészségügyi miniszter. A tanácskozás egyik célja, hogy áttekintést nyújtson a fogamzásképes korú nők egészségvédelméről, a fogamzás előtti gondozás szerepéről és a veleszületett rendellenességek megelőzésének lehetőségeiről.

Kapcsolódó hír:
Terhes? Gyógyszert szed? Akkor ezt tudnia kell!

Kéky Kira

2008.08.28 17:26:12

forrás: HáziPatika.com


Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább

Tippek:

A kedvenc cipőt is érdemes csak másnaponként hordani, hogy ki tudjon szellőzni. Az alumínium-vegyületeket tartalmazó lábdezodorok hatását fokozza, ha éjszakára fújjuk be vele a bőrt.


Szponzorált hirdetések