Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Európában mindenki rokon

kategória: Genetika, Gondolta volna?

Kijelenthető, hogy Európa lakossága egyetlen családnak tekinthető, a történelmi konfliktusok ellenére - állítják a Kalifornia Egyetem munkatársai, akik több mint kétezer európai DNS-ét megvizsgálva jutottak arra a következtetésre, hogy az angoloknak például török rokonaik vannak ezer évre visszamenőleg. "Figyelemreméltó, milyen közeli genetikai kapcsolatban vannak egymással az itt élő emberek. Egyetlen évezredre visszamenőleg mindenkinek közös ősei vannak" - mondta Graham Coop professzor. Az általa vezetett kutatásból kiderül, hogy az öreg kontinens lakóinak több közös génszakaszuk is van. Mivel ezek a DNS-részek generációról generációra rövidülnek, hosszukból megállapítható, milyen időszakban élt őstől származnak.

Talán hihetetlennek hangzik, hogy az 1013 környékén élt, gyermeket nevelő európaiak közül mindenki a jelenlegi lakosság közös ősének számított, a tudósok szerint egyszerű matematika bizonyítja a feltételezést. Az ősök száma ugyanis minden generációval kétszereződik: két szülő, négy nagyszülő, nyolc dédszülő... Ez a szám olyan gyorsan növekszik, hogy 1000 év vagy 30 generáció alatt egymilliárdra ugrik - ami sokkal kevesebb, mint Európa vagy akár a világ lakossága akkoriban. A DNS-elemzés alapján két ember közös őseinek száma jócskán felülmúlja az akkori párok számát, tehát egy mai angol szorosabb rokonságban van egy brittel, mint egy némettel, ugyanakkor e kettőnél kevésbé szorosban egy göröggel.

A PLoS Biology című szakfolyóiratban megjelent beszámolóban David Balding, a Londoni Egyetem professzora úgy nyilatkozott, hogy nincs szükség számottevő népvándorlásra a jelenséghez, mert a kereskedelem és a háborúk révén is végbemegy a folyamat. Genetikusok korábbi becslései alapján 3500 évre visszamenőleg a Föld minden lakójának van közös őse.

2013.05.16 00:02:00

forrás: Medipress


Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább


Szponzorált hirdetések