Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Milyen messzire tüsszentjük ki az influenzavírust?

kategória: Nátha-influenza

Elgondolkoztak már azon, vajon milyen messzire jut el a tüsszentésünk, vagy hogy meg tudjuk-e állítani a baktériumokat a szánk elé tett kezünkkel? Szingapúri tudósok egy óriási tükör és egy nagy sebességű kamera segítségével próbálják kideríteni, hogyan is terjed az influenza a levegőben.

Az új eszközök használatával a kutatók valós időben képesek vizsgálni a köhögés, tüsszentés, nevetés vagy egyszerűen a beszéd közben távozó folyadékcseppeket, és azt remélik, hogy az új ismeretek segítségével hatékonyabbá válik a fertőzések megelőzése. "Az a célunk, hogy a fertőzésekkel foglalkozó csoportok tisztább képet kapjanak a betegségek levegőben történő terjedésének módjáról, és arról, hogy ezeknek mekkora az aránya az egyéb fertőzési lehetőségekhez képest" - számolt be a kutatásról Julian Tang, a szingapúri Nemzeti Egyetem Kórházának vírusszakértője és konzultánsa.

Míg az szinte biztosra vehető, hogy egy influenzás beteg köhögés és tüsszögés révén megfertőzhet másokat, azt nem tudjuk, hogy milyen távolságig hat a fertőzés, és mekkora mennyiségű levegő - és azzal együtt vírus - jut el ezáltal a másik emberhez.
Médiatár főoldal
videó

Túl okos az influenza! Hogyan védekezhetünk?

Túl okos az influenza! Hogyan védekezhetünk?
Tang és munkatársai egy óriási, homorú tükröt terveztek,  hasonlót ahhoz, amilyen a csillagászati távcsövekben található. Ennek a tükörnek, valamint egy kamerának a segítségével a tudósok képesek a kifújt légáramlat sebességét és hatótávolságát lemérni köhögés, tüsszentés, vagy akár nevetés, sírás, éneklés, fütyülés, beszélgetés, horkolás és lélegzés közben is. A vizsgálatok során arra is ki akarnak térni, mennyire hatékony védelem, ha kezünkbe, zsebkendőbe vagy egy arcmaszkba köhögünk.

A tudósok abban bíznak, hogy az eredmények fényében hatékonyabb módon tudják megelőzni a fertőzéseket, például annak megállapításával, hogy milyen messze szükséges elhelyezni egymástól az ágyakat egy fertőző betegekkel teli kórteremben.

Videó: HáziPatika.com

2011.01.27 00:02:00

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések