Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Milyen messzire tüsszentjük ki az influenzavírust?

kategória: Nátha-influenza

Elgondolkoztak már azon, vajon milyen messzire jut el a tüsszentésünk, vagy hogy meg tudjuk-e állítani a baktériumokat a szánk elé tett kezünkkel? Szingapúri tudósok egy óriási tükör és egy nagy sebességű kamera segítségével próbálják kideríteni, hogyan is terjed az influenza a levegőben.

Az új eszközök használatával a kutatók valós időben képesek vizsgálni a köhögés, tüsszentés, nevetés vagy egyszerűen a beszéd közben távozó folyadékcseppeket, és azt remélik, hogy az új ismeretek segítségével hatékonyabbá válik a fertőzések megelőzése. "Az a célunk, hogy a fertőzésekkel foglalkozó csoportok tisztább képet kapjanak a betegségek levegőben történő terjedésének módjáról, és arról, hogy ezeknek mekkora az aránya az egyéb fertőzési lehetőségekhez képest" - számolt be a kutatásról Julian Tang, a szingapúri Nemzeti Egyetem Kórházának vírusszakértője és konzultánsa.

Míg az szinte biztosra vehető, hogy egy influenzás beteg köhögés és tüsszögés révén megfertőzhet másokat, azt nem tudjuk, hogy milyen távolságig hat a fertőzés, és mekkora mennyiségű levegő - és azzal együtt vírus - jut el ezáltal a másik emberhez.
Médiatár főoldal
videó

Túl okos az influenza! Hogyan védekezhetünk?

Túl okos az influenza! Hogyan védekezhetünk?
Tang és munkatársai egy óriási, homorú tükröt terveztek,  hasonlót ahhoz, amilyen a csillagászati távcsövekben található. Ennek a tükörnek, valamint egy kamerának a segítségével a tudósok képesek a kifújt légáramlat sebességét és hatótávolságát lemérni köhögés, tüsszentés, vagy akár nevetés, sírás, éneklés, fütyülés, beszélgetés, horkolás és lélegzés közben is. A vizsgálatok során arra is ki akarnak térni, mennyire hatékony védelem, ha kezünkbe, zsebkendőbe vagy egy arcmaszkba köhögünk.

A tudósok abban bíznak, hogy az eredmények fényében hatékonyabb módon tudják megelőzni a fertőzéseket, például annak megállapításával, hogy milyen messze szükséges elhelyezni egymástól az ágyakat egy fertőző betegekkel teli kórteremben.

Videó: HáziPatika.com

2011.01.27 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Lélek

Így öregedjünk tudatosan!

Nem árt időben gondolnunk öregségünkre. Nem mindegy, hogy mi magunk formáljuk azt, vagy az formál, deformál minket. Milyen esélyeink vannak az élet utolsó negyedében? Hogyan lehet rá felkészülni?

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább


Szponzorált hirdetések