Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Milos Forman filmkarnevál Budapesten

kategória: Programajánló

A legendás Tűz van, babám! című filmmel nyílik meg a Milos Forman cseh filmrendező rendező 80. születésnapja alkalmából rendezett filmkarnevál február 17-én a Toldi moziban. Összesen hat filmet vetítenek Forman életművéből a hosszú hétvégén. A programot a budapesti Cseh Centrum szervezte. Bemutatják Forman három, Csehszlovákiában készült filmjét: a Tűz van, babám!, a Fekete Péter és az Egy szöszi szerelme címűt, valamint három, Amerikában született munkáját: a Hairt, az öt Oscar-díjas Száll a kakukk fészkére című alkotást és a nyolc Oscaros Amadeust.

Milos Forman a prágai filmművészeti akadémia forgatókönyvíró szakán végzett, és már első nagyjátékfilmje, az 1963-as Fekete Péter elnyerte a locarnói filmfesztivál nagydíját. A Tűz van, babám! című 1967-ben készült művével érkezett egy fesztiválra az Egyesült Államokba. Az első Amerikában forgatott filmje, az Elszakadás (1971) meglehetősen visszhangtalan maradt, az áttörést a Száll a kakukk fészkére (1975) című film hozta meg a rendezőnek, mert az Amerikai Filmakadémia öt díjával jutalmazta.

A filmkarneválon szombaton a Száll a kakukk fészkére vetítése után Jan Novák író személyesen mutatja be a Formannal közösen készített Fordulatok - Emlékirataim című életrajzi könyvet, amely a Kalligram Kiadónál jelent meg.

Vasárnap este vetítik kultikus filmjét, a Hair című musicalt, amely 1979-ben készült, és a vietnami háborút, valamint a hippi korszakot idézi. Február 20-án, hétfőn a minifesztivál zárásaként láthatja a közönség a nyolc Oscaros Amadeus című 1984-ben készült alkotás 173 perces, rendezői változatát. A vetítések után a prágai Stormin zenekar muzsikál, az Amadeus bemutatását követően pedig a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában tanuló Jan Vojtek zongorista és barátai zenélnek.

2012.02.15 00:02:00

forrás: HáziPatika.com

Kapcsolódó hírek, érdekességek


    Praktikák:

    Mozgássorok

    Mozgássorok
    tovább


    Szponzorált hirdetések