Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Milliók vannak veszélyben szennyezett víz miatt

kategória: Fertőző betegségek, Vészhelyzetek, katasztrófák

Irakban több millió ember veszélyeztetett az elégtelen egészségügyi ellátás, víz- és csatornahálózat miatt - figyelmeztetett a nemzetközi Vöröskereszt szerdán.

"Még mindig túl sok irakinak nincs más választása, minthogy koszos vizet igyon és egészségtelen körülmények között éljen" - mondta el Juan-Pedro Schaerer, a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottság (ICRC) iraki delegációjának vezetője. "Ez oda vezet, hogy egyre több beteg ember venné igénybe az amúgy is túlterhelt egészségügyi ellátórendszert."

Az ICRC megjegyezte, hogy az irakiak körülbelül 40 százalékánál, főleg azoknál, akik a külvárosokban és vidéken élnek, nincs vezetékes víz és 10 literenként 40 eurócentért (mintegy 100 Ft) kényszerülnek megvásárolni, vagy ha ezt nem engedhetik meg maguknak, szennyezett kutakból, illetve folyóból kénytelenek vizet venni. "Még a vízvezetékkel ellátott lakásokban is gyakran fordul elő probléma a karbantartás hiánya miatt, valamint azért, mert sokan illegálisan csatlakoztak a hálózatra" - olvasható a közleményben. Ezen problémák mellett krónikus hiány van egészségügyi eszközökből és felszerelésekből, továbbá az is probléma, hogy sok egészségügyi intézményben is gondot jelent a rendszeres karbantartás és szennyvízelvezetés.

"Sok iraki egyszerűen nem engedheti meg magának a szükséges ellátást" - írta az ICRC. A 2003-as amerikaiak vezette invázió teljesen szétzilálta a konfliktusokkal, etnikai villongásokkal és vérontásokkal terhelt Irak egykor kitűnő egészségügyi ellátó rendszerét. Ebben a hónapban több, mint kétszáz orvos zárta be rendelőjét Karbalában tiltakozásul az ellen, hogy a sikertelen orvosi beavatkozásokat követően gyakoriak a halálos fenyegetések. Múlt hónapban az iraki kormány ígéretet tett arra, hogy az orvosok önvédelemből tarthatnak majd fegyvert és nem fogják gátolni őket a biztonsági műveletek elvégzésében. Az orvosok fegyverviselési engedélyének bevezetése azért lett indokolt, mert a lázadók sok egészségügyi szakembert öltek meg az invázió óta.

Copyright AFP [2008] / Translation Medipress

2008.10.31 17:26:42

forrás: Medipress


Tippek:

Bár még nem teljesen tisztázott a hatásmechanizmus, az azonban biztos, hogy a fokhagyma vérnyomáscsökkentő. A megfelelő hatáshoz azonban napi 2 nyers gerezdet kell elfogyasztani! Időnként megéri, de az orvosi kezelést nem helyettesíti!

Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább


Szponzorált hirdetések