Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Életmentő paradicsomtabletta

kategória: Szív- és érrendszeri betegségek, Táplálkozás

Három kiló paradicsomot elfogyasztani lehetetlen, bármennyire egészséges is. De ha a zöldség héjában található jótékony hatóanyagokat egyetlen pirulába zárnánk? A szívroham és agyvérzés megelőzésére alkalmazható, jelenleg tesztelés alatt álló étrend-kiegészítő, az Ateronon segítségével ez hamarosan megvalósulhat.

A Cambridge Egyetem tanulmányai szerint a koncentrált likopint tartalmazó kapszula javítja a véráramlást és az erek belső szerkezetét a szívbeteg páciensek esetében, valamint 50 százalékkal növeli az artériák rugalmasságát is. A kutatási adatok alapján úgy tűnik, a szer csökkentheti a halálesetekért felelős szívbetegségek, valamint a halállal végződő agyvérzések számát. A kutatók remélik, hogy a szer segíthet a reumás ízületi gyulladással és a cukorbetegséggel küzdő pácienseken is, valamint lassíthatja a daganatos betegségek terjedését.

Egy kapszula annyi hatóanyagot tartalmaz, amennyihez csak három kilogramm érett paradicsom elfogyasztásával juthatnánk. Korábbi kutatások megmutatták, hogy a mediterrán típusú, paradicsomban, halakban, zöldségekben, olajos magvakban és olívaolajban gazdag étrend miként segíthet a koleszterinszint csökkentésében, valamint a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében.

Az Amerikai Szív Szövetség (AHA) találkozóján nemrég prezentált előzetes kutatások során 36 szívbeteg és 36 egészséges önkéntes szedte a kapszulát két hónapon keresztül. A résztvevők átlagéletkora 67 év volt. Az eredmények szerint a szer javította az endothelium, vagyis az erek legbelső szövetrétegének funkcióit, valamint nitrogén-monoxid szenzitivitását (ez a gáz a felelős a testedzés közben az erek tágulásáért). "Ezek az eredmények már önmagukban is elég jelentősek, de további kutatásokra van szükség, hogy bizonyíthassuk, a kapszula valóban csökkenti a szívrohamok és agyvérzések előfordulási arányát" - jelentette ki Ian Wilkinson, a Cambridge Egyetem klinikai kutatásokért felelős részlegének munkatársa.

"Egyelőre korai lenne messzemenő következtetéseket levonni, de a vizsgálati eredmények a legmerészebb várakozásainkat is felülmúlták" - tette hozzá Peter Kirkpatrick, az Ateronont kifejlesztő CamNutra nevű cég orvosi tanácsadója. A tudósok remélik, hogy ez a szer jelentheti az alternatívát a sztatinokkal szemben azoknak a betegeknek, akik nem szedhetik a koleszterincsökkentő hatású szereket.

"Most úgy tűnik, a likopin valóban jótékony hatással van a véráramlásra, de egyelőre nem sikerült bizonyítani, hogy a szívbetegségek megelőzésében is fontos szerepe lehet - figyelmeztetett Mike Knapton, a Brit Szív Alapítvány munkatársa. - A mediterrán típusú étrend jótékony hatásait ma még úgy élvezhetjük leginkább, ha sok gyümölcsöt és zöldséget fogyasztunk."

2013.01.14 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Visszérbetegség

A visszerekről nem is tudunk, amíg jól működnek

Az emberi szervezet szöveteiből az elhasznált vért a vénák, a visszerek szállítják vissza a szív felé. Ez a testünk egészséges működése szempontjából legalább annyira fontos funkció, mint az oxigénben gazdag vér szállítása a szövetekhez.

tovább

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések