Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Miként fiatalodnak vissza a sejtek?

kategória: Genetika

A gyerekek várható élettartama születéskor független attól, hogy apjuk 20 vagy 80 éves volt-e az utód fogantatásakor. Ez azt jelenti, hogy a férfiak szaporítósejtjei valamiképpen vissza tudják állítani órájukat, ám ennek folyamatát nem ismerik a szakemberek. Egy élesztőgombában lévő gént tanulmányozva juthatnak közelebb a kutatók annak megválaszolásához, hogyan képesek visszafiatalítani magukat az öreg sejtek.

Stresszel teli körülmények között az élesztősejtek aszexuális szaporodásra váltanak át. Ilyenkor négy spórát képeznek, melyek mindegyike a normál sejtekhez képest csak a kromoszómák felét tartalmazza, ahogy az emberi (női és férfi) ivarsejtek is. Miközben egy sejt öregszik, egyre több fölös fehérjecsomót és DNS-darabot gyűjt be. Angelika Amon kutatásvezető, a Massachusettsi Műszaki Egyetem munkatársa csoportjával öreg és fiatal élesztősejtekből származó spórákat vizsgált. Arra figyeltek fel, hogy az ilyen jellegű abnormitások eltűntek az idős sejtekből származó spórákból, ami arra utal, hogy az így kialakult összes spóra várható élettartama azonos. A csomókba verődött fehérjéket a sejtek maguk "falták fel", emésztették meg (ez az úgynevezett autofágia jelensége).

A vizsgálatok kimutatták, hogy a spóraképződés folyamatában az NDT80 jelű gén fejeződött ki. Ehhez a génhez a legközelebb a p53 jelű gén áll az emlősöknél, amely a sejtciklust szabályozza az emberi szervezetben is. Kiderült az is, hogy ha bekapcsolták az NDT80 gént egy öregedő élesztősejtben, az megduplázta a sejt élettartamát. "Lehetséges, hogy a sejtek megfiatalításának és az öregedési markerek eltávolításának módját találtuk meg" - bizakodik Angelika Amon.

2011.07.18 00:02:00

forrás: MTI


Tippek:

A vashiány ellensúlyozására együnk sok száraz lencsét, babot, borsót, zabpelyhet, sovány marhahúst, teljes kiőrlésű lisztből készült és rozskenyeret, véres hurkát.

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések