Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Miért veszítik el szexuális érdeklődésüket a nők?

kategória: Szexológia

Ha elfogadjuk a tényt, hogy a legtöbb nő egy idő után veszít a szex iránti érdeklődéséből, felkészültebben érhet bennünket ez az élethelyzet. A kanadai Guelph Egyetem kutatói, Sarah Murray és Robin Milhausen kapcsolatban élő egyetemisták között végezte el felmérését. Nemi életükkel kapcsolatos elégedettségüket egy skála segítségével osztályozták. Ez alapján elmondható, hogy a kapcsolat minden egyes eltelt hónapja után a nők 0,02 ponttal kevésbé mutattak érdeklődést a téma iránt - áll a tanulmányban. A férfiak nemi vágyát nem koptatta el az idő.

Abban a kutatók sem értenek egyet, hogy mi okozza a jelenséget. A klasszikus evolúciós felfogás szerint a férfiaknak azért kell fenntartaniuk a vágyukat, hogy minél több utódot hozhassanak létre, a nőknél azonban egy idő után csökken a késztetés, hogy figyelmüket a gyermeknevelésre összpontosíthassák. Sarah Murray is ezt az elméletet támogatja, bár véleménye szerint a bizonyításhoz hosszabb távú kutatásokra lenne szükség.

A férfi nemi hormon, a tesztoszteron is okozza, hogy az erősebb nem tagjainak szexuális étvágya nagyobb. Hormonális változások a felelősek azért is, hogy valamikor a kapcsolat hatodik és harmincadik hónapja között elkezd hűlni a szenvedély, és a helyét a nyugodt szeretet veszi át. Az eltérő igények azonban gyakran okoznak konfliktust, így sok nő keres fel problémájával szakembert.

Aki képes mindezt reálisan felmérni, az a tapasztalatok szerint a kapcsolata későbbi szakaszában is elégedettebb lesz a szexuális életével. "Aki azonban azt hiszi, hogy évek múlva is azt a szenvedélyt fogja érezni, mint az első hónapokban, könnyen válhat csalódottá. Ezért nagyon fontos, hogy tudatosan dolgozzunk az érdeklődés és a fantáziadús nemi élet fenntartásán" - figyelmeztetett Murray.

Idős pároknál azonban gyakran más játszódik le, mint a fiataloknál. Azok, akik a "mézeshetek elmúltával" sem ábrándulnak ki egymásból, előbb-utóbb megtapasztalják az elköteleződés, a romantikus nyaralások és a tapasztalt szexuális élet minden varázsát - és külön öröm, hogy mindezt a partnerükkel együtt tehetik.

2012.02.13 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Titóniusz, Descartes, Hufeland és a többiek

Az ember ősidőktől kezdve szeretne hosszabban élni, és természetesen vágyai között szerepel a halhatatlanság is. Szeretne aktív, önálló, boldog életet élni, bajok, betegségek, nyomorúságok nélkül. Számos mítosz, legenda dolgozza fel ezt a vágyat.

tovább


Szponzorált hirdetések