Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Miért van egyre több allergiás?

kategória: Allergia

Az ekcémások, az asztmások, a szénanáthások és az ételallergiás betegek száma közel megkétszereződött az elmúlt húsz év során, állítja dr. Marc McMorris, a Michigani Egyetem docense. Nemcsak arról van szó szerinte, hogy sokkal több allergiás beteg fordul orvoshoz ilyen panaszaival, hanem valóban kimutatható az allergiások számának növekedése. Az Amerikai Betegségellenőrzési Központ felmérése szerint például 18 százalékkal nőtt az ételallergiás gyerekek száma az elmúlt évtized során.

A szakértők egyelőre nem tudják, hogy pontosan mi okozza az allergiás megbetegedések drasztikus elterjedését, de valószínűleg több elmélet kombinációja adja meg a választ.

A higiénia elmélet
A mai ember kevesebb mikrobával (betegségeket és fertőzéseket okozó baktériummal és vírussal) találkozik, mint elődei, ezért az immunrendszerünk bizonyos fokig legyengült ezekkel a kórokozókkal szemben. A fejlett országokban, ahol van védőoltás, antibiotikum, tiszta ivóvíz, kevesebb dolga van az immunrendszernek, ha betegségre kerül sor.

Kisebb család
A nagyobb létszámú családokban az idősebb gyerekek hazaviszik az iskolából a különféle kórokozókat, így a kisebb gyerekek már életük korai szakaszában találkoznak a betegségeket és fertőzéseket okozó mikrobákkal.

Nem jól szellőző, légmentesen zárt lakások
Az 1970-es évek energiaválsága óta a modern házakat sokkal jobban szigetelik, emiatt a lakáson belül az állott levegőben megnő az allergén anyagok koncentrációja, ráadásul a mai gyerekek jóval több időt töltenek a házon belül, mint a szabad levegőn.

Magas rizikófaktorú ételek kerülése vagy fogyasztása
Egy korábbi tanulmány azt vizsgálta, hogy az Angliában élő izraeli fiatalok körében miért tízszer gyakoribb a mogyoróallergia, mint az Izraelben élő gyerekek között. A kutatók megállapították, hogy míg Izraelben a gyerekek életük első évében nagy mennyiségben fogyasztanak mogyorót, addig Angliában nem.

Megnövekedett forgalom
Már számos korábbi tanulmány megerősítette, hogy a dízelüzemű járművek kipufogógázában található részecskék sokakból allergiás reakciókat váltanak ki.

Animáció: HáziPatika.com

2011.05.03 00:02:00

forrás: MedipressSzponzorált hirdetések