Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Mitől függ, hogy ki válik függővé?

kategória: Szenvedélybetegségek

A függőséget többnyire az alkoholnak és a kábítószereknek tulajdonítják, pedig ez még nem minden. A szakértők régóta tudják, hogy az emberek a szerencsejátéktól a csokoládéig bármitől függővé válhatnak.

Dr. Gillian Tober, a brit Addiktológiai Kutató Társaság elnöke szerint minden függőség az első használattal kezdődik. "Ennek általában valamilyen társadalmi oka van, barát, barátnő, kortárs csoport, általában nem kellemes, de társadalmi jutalommal jár" - állítja a szakértő. Ez később megerősítést nyer. Az emberek általában azt mondják, hogy az első cigarettájuk pocsék volt. Néhányan soha többé nem kóstolják, mások viszont továbbmennek, és megtapasztalják farmakológiai hatását.

A kábítószerek az agy jutalmazási útvonalait táplálják közvetlenül. Az agy még a szerencsejáték esetében is képes arra, hogy előre várja a kellemes érzést. Ahogy azután alkalmazkodik a kábítószerhez, az agy toleránssá válik, és mindig többet követel. Így jön létre a fizikai függőség.

Nem mindenki válik azonban függővé. Nagyon sokan isznak, de kevesebben válnak nagyivóvá és még kevesebben alkoholistává. Ilana Crome, a Keele Egyetem addiktológus-pszichiáter professzora szerint az utóbbi időben komoly előrelépések történtek ennek megértésében: a szakértők kezdik megismerni a függőség folyamatában végbemenő különféle mechanizmusokat.

Azt azonban továbbra sem tudjuk pontosan, hogy mi okozza. Az orvosok nem tudnak egyetlen okra rámutatni a függőségek kialakulásával kapcsolatban. A viselkedés lényegével áll összefüggésben, ezért olyan nehéz kutatni és megérteni. Van néhány ismert kockázati tényező. Egyesek szerint a genetika is szerepet játszik a folyamatban, a függőségre való hajlamot örökölni lehet. A bántalmazás és elhanyagolás gyermekkorban, illetve a szülői házban látott kábítószer-használat is a kockázati tényezők közé tartozik. Csakúgy, mint az elmebetegség, a nyomor és az alacsony iskolázottság. Számos olyan esetet ismerünk azonban, amelyekben egyik említett kockázati tényező sem jut szerephez. Nem lehet biztosan megjósolni, ki lesz függő.

2011.08.03 00:02:00

forrás: Medipress


Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések