Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Mitől függ, hogy ki válik függővé?

kategória: Szenvedélybetegségek

A függőséget többnyire az alkoholnak és a kábítószereknek tulajdonítják, pedig ez még nem minden. A szakértők régóta tudják, hogy az emberek a szerencsejátéktól a csokoládéig bármitől függővé válhatnak.

Dr. Gillian Tober, a brit Addiktológiai Kutató Társaság elnöke szerint minden függőség az első használattal kezdődik. "Ennek általában valamilyen társadalmi oka van, barát, barátnő, kortárs csoport, általában nem kellemes, de társadalmi jutalommal jár" - állítja a szakértő. Ez később megerősítést nyer. Az emberek általában azt mondják, hogy az első cigarettájuk pocsék volt. Néhányan soha többé nem kóstolják, mások viszont továbbmennek, és megtapasztalják farmakológiai hatását.

A kábítószerek az agy jutalmazási útvonalait táplálják közvetlenül. Az agy még a szerencsejáték esetében is képes arra, hogy előre várja a kellemes érzést. Ahogy azután alkalmazkodik a kábítószerhez, az agy toleránssá válik, és mindig többet követel. Így jön létre a fizikai függőség.

Nem mindenki válik azonban függővé. Nagyon sokan isznak, de kevesebben válnak nagyivóvá és még kevesebben alkoholistává. Ilana Crome, a Keele Egyetem addiktológus-pszichiáter professzora szerint az utóbbi időben komoly előrelépések történtek ennek megértésében: a szakértők kezdik megismerni a függőség folyamatában végbemenő különféle mechanizmusokat.

Azt azonban továbbra sem tudjuk pontosan, hogy mi okozza. Az orvosok nem tudnak egyetlen okra rámutatni a függőségek kialakulásával kapcsolatban. A viselkedés lényegével áll összefüggésben, ezért olyan nehéz kutatni és megérteni. Van néhány ismert kockázati tényező. Egyesek szerint a genetika is szerepet játszik a folyamatban, a függőségre való hajlamot örökölni lehet. A bántalmazás és elhanyagolás gyermekkorban, illetve a szülői házban látott kábítószer-használat is a kockázati tényezők közé tartozik. Csakúgy, mint az elmebetegség, a nyomor és az alacsony iskolázottság. Számos olyan esetet ismerünk azonban, amelyekben egyik említett kockázati tényező sem jut szerephez. Nem lehet biztosan megjósolni, ki lesz függő.

2011.08.03 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Lélek

Így öregedjünk tudatosan!

Nem árt időben gondolnunk öregségünkre. Nem mindegy, hogy mi magunk formáljuk azt, vagy az formál, deformál minket. Milyen esélyeink vannak az élet utolsó negyedében? Hogyan lehet rá felkészülni?

tovább

Tippek:

Ellenőrizze rendszeresen vérnyomását, mert a magas vérnyomás a látást is veszélyeztetheti.

Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább


Szponzorált hirdetések