Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Miért választja sok idős ember az öngyilkosságot?

kategória: Öregedés, Pszichiátriai betegségek, Pszichológia

Az idősek otthonába költöző embereknél gyakran növekszik az öngyilkosság kockázata, ezek az intézmények azonban nincsenek felkészülve arra, hogy megküzdjenek ezzel a problémával - állítják amerikai kutatók.

Az idősek általában megromlott egészségi állapotuk, a házastárs elvesztése, anyagi bizonytalanság miatt költöznek idősek otthonába. Ezek a tényezők mind növelik az öngyilkosság kockázatát. "A faktorok más, az idősek körében gyakori kockázati elemekkel együtt (depresszió, reményvesztettség, funkcionális zavarok) öngyilkossághoz vezethetnek" - írta a Public Library of Science Medicine című folyóiratában munkatársai közreműködésével Carol Podgorski, a Rochesteri Egyetemről.

Az özvegység, a válás, a függőség, a veszteség és a családi viszályok szintén az öngyilkosságba sodorhatják az időseket - nyilatkozta Podgorski. A megelőzésük érdekében azonban egyelőre csak keveset tesznek. Az első demográfiai robbanás alatt született emberek azonban 2011-re elérik a 65 évet, ezért ez egyre inkább előtérbe kerül majd. Az Időskori Kutatás Szövetség szerint 2030-ra majdnem minden ötödik amerikai (72 millió fő) a 65 év felettiek közül kerül majd ki. Az idősek kb. 80 százaléka küzd legalább egy krónikus betegséggel.

Jelenleg a 65 év felettiek teszik ki az amerikai lakosság 12,4 százalékát, az összes öngyilkosság elkövetői közül 14 százalék kerül ki ebből a korosztályból - jelentette a csoport. Leggyakrabban a 85 év feletti fehér férfiak vetnek véget önkezükkel életüknek.

A közegészségügy elháríthatja a szuicid viselkedést az idősek otthonában az alábbiak betartása révén:

- Be kell azonosítani a depressziós időseket, akiknél fennáll a kockázat.
- Biztosítani kell a hozzáférést a mentálhigiénés és függőségi szolgálatokhoz.
- A betegségeket és krónikus fájdalmat kezelni kell.
- A társas hálózatok és támogató szolgáltatások elérését segíteni kell.
- Korlátozni kell a fegyverek, gyógyszerek és más, élet kioltására alkalmas eszköz hozzáférését.

2010.06.01 00:02:00

forrás: MedipressSzponzorált hirdetések