Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Miért utálnak a férfiak orvoshoz járni?

kategória: Férfi problémák, Ingyenes szűrések, egészségnapok

Annak ellenére, hogy a férfiak átlagosan fiatalabb korban halnak meg, mint a nők, és körükben nagyobb a szívbetegség, a rák, a stroke és az AIDS okozta halálozás aránya, nehezebb elrángatni egy férfit az orvoshoz, mint kihúzni egy fogat. Timothy Vavra, a Loyola Egyetem belgyógyásza szerint ennek annyi oka lehet, ahány beteg, de többnyire az a lényeg, hogy a férfiak nem tartják fontosnak, hogy orvoshoz menjenek. Nem hajlandók változtatni az életmódjukon, ezért időpocsékolásnak tartják végighallgatni az orvost, aki azt javasolja, hogy étkezzenek másképp, kezdjenek el mozogni, szokjanak le a dohányzásról... Úgysem fogják követni a tanácsokat.

Vavra szerint azonban ennek a gondolkodásnak semmi értelme. Minél tovább halogatja ugyanis valaki az orvosi vizsgálatokat, annál nagyobb az esélye, hogy később rendszeresen orvoshoz kell majd járnia. "A megelőzés természetesen nem százszázalékos, de legalább odafigyelhetünk dolgokra, és figyelemmel követhetjük az előjeleket - mondja Timothy Vavra. - Vannak olyan betegeink, akiknél, ha rendszeresebben jöttek volna el, apróbb változtatások megelőzték volna azt a később bekövetkezett egészségügyi válságot, amely viszont teljes életmódváltást eredményezett."

Az orvos azt javasolja minden férfinak, hogy még fiatalon és egészségesen alapozza meg orvosánál a megfelelő ellátást, hogy minden alapvető adatát, például a vérnyomását rögzíteni lehessen. Így az orvos és a beteg is tudhatja, mikor kezd rosszabbra fordulni a helyzet. Ez pedig nem csak az egészségnek, hanem a pénztárcának is jót tesz. Ha ugyanis megvárjuk egy egészségügyi válság bekövetkezését, már nem megelőző ellátást kell alkalmazni, hanem másodlagos ellátást, amely műtétet vagy kórházi kezelést tehet szükségessé.

Íme, a legfontosabb szűrővizsgálatok, amelyekre minden férfinak érdemes odafigyelnie:

Vérnyomásmérés, legalább évente egyszer.

Diabétesz: a családi kórtörténet, túlsúly vagy diabéteszes tünetek miatt kockázatnak kitett férfiak számára.

Koleszterin: a szív-érrendszeri kockázatnak kitett, például cukorbeteg 20-35 éves férfiak esetében kell ellenőrizni. 35 éven felül normál koleszterinszint esetén évente egyszer, magas koleszterinszint esetén pedig még gyakrabban kell végezni a szűrővizsgálatot.

Vastag- és végbélrák: 50 éves kortól kezdve kolonoszkópiát kell végezni. Amennyiben az eredmény normális, egy szűrés körülbelül tíz évre jó.

Prosztatarák: 50 éven felüli férfiak esetében évente kell PSA tesztet és rektális digitális vizsgálatot végezni.

2011.06.20 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Táplálkozás

Zöldségekkel szebb színben látjuk a világot

Napi fél kiló színpompás zöldség és gyümölcs - ennyit kellene a szakértők szerint elfogyasztanunk ahhoz, hogy hozzájáruljunk a daganatos betegségek egyes fajtái, valamint az időskori szembetegségek megelőzéséhez.

tovább

Tippek:

Ellenőrizze rendszeresen vérnyomását, mert a magas vérnyomás a látást is veszélyeztetheti.


Szponzorált hirdetések