Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A reggeli tojás kitart ebédig

kategória: Elhízás, Táplálkozás

Elkerülheti a délelőtti éhségrohamokat, aki tojást eszik reggelire. Egy új kutatás szerint azok, akik rántottát reggeliztek, kevésbé érezték éhesnek magukat, mint azok, akik müzlivel indították a napot. Az Európai Elhízástudományi Kongresszuson ismertetett kísérletben 20 egészséges ember fogyasztott két tojásból készült reggelit, illetve egy tál müzlit egy hétig mindennap. Ezután felcserélték a két csoportot. A kétfajta reggeli azonos kalóriatartalmú volt, és ugyanannyi fehérjét, szénhidrátot és zsírt tartalmazott.

Ebéd előtt megkérdezték az alanyoktól, mennyire érzik magukat éhesnek. Ezt követően büfé rendszerű étkezés keretében megfigyelték, mennyit ettek. Kiderült, hogy akik tojást fogyasztottak, telítettebbnek érezték magukat, és ez azt eredményezte, hogy kevesebbet ettek a büfében. A kísérlet végén végzett vérvizsgálat eltéréseket mutatott ki az étvágyért felelős hormonok szintjében. A tojásevőkben az éhségérzetért felelős grelin szintje alacsonyabb, a telítettségérzésért felelős PYY hormon szintje pedig magasabb volt.

Általában a tojás magas fehérjetartalmával magyarázzák azt, hogy ilyen magas telítettségérzést okoz. A Louisianai Állami Egyetem kutatói szerint azonban, mivel a kísérletben a müzli és a tojás ugyanannyi fehérjét tartalmazott, valószínűleg inkább a fehérje minősége számít. A szakértők szerint a tojás azzal segíthet az elhízás elleni küzdelemben, hogy bár nem okoz csodálatos lefogyást, segít nemet mondani. A fogyókúrázóknak így könnyebb kitartaniuk előírt étrendjük mellett.

2012.05.20 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Táplálkozás

Kalcium - a sokoldalú elem

A kalcium az emberi test számára elengedhetetlenül fontos ásványi anyag, többek között csontjaink fő alkotója. A kalcium sok más életfunkció számára is nélkülözhetetlen: nem működne nélküle a szívizomzat, az immunrendszer és nem alvadna meg a vérünk...

tovább

Tippek:

A zöld tea rendszeres fogyasztása esetén bizonyított, hogy a koleszterin olyan kémiai változásokon megy át, ami végső soron fokozza a kiválasztását a szervezetből, így kevésbé tud lerakódni az erek falában.

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések