Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A reggeli tojás kitart ebédig

kategória: Elhízás, Táplálkozás

Elkerülheti a délelőtti éhségrohamokat, aki tojást eszik reggelire. Egy új kutatás szerint azok, akik rántottát reggeliztek, kevésbé érezték éhesnek magukat, mint azok, akik müzlivel indították a napot. Az Európai Elhízástudományi Kongresszuson ismertetett kísérletben 20 egészséges ember fogyasztott két tojásból készült reggelit, illetve egy tál müzlit egy hétig mindennap. Ezután felcserélték a két csoportot. A kétfajta reggeli azonos kalóriatartalmú volt, és ugyanannyi fehérjét, szénhidrátot és zsírt tartalmazott.

Ebéd előtt megkérdezték az alanyoktól, mennyire érzik magukat éhesnek. Ezt követően büfé rendszerű étkezés keretében megfigyelték, mennyit ettek. Kiderült, hogy akik tojást fogyasztottak, telítettebbnek érezték magukat, és ez azt eredményezte, hogy kevesebbet ettek a büfében. A kísérlet végén végzett vérvizsgálat eltéréseket mutatott ki az étvágyért felelős hormonok szintjében. A tojásevőkben az éhségérzetért felelős grelin szintje alacsonyabb, a telítettségérzésért felelős PYY hormon szintje pedig magasabb volt.

Általában a tojás magas fehérjetartalmával magyarázzák azt, hogy ilyen magas telítettségérzést okoz. A Louisianai Állami Egyetem kutatói szerint azonban, mivel a kísérletben a müzli és a tojás ugyanannyi fehérjét tartalmazott, valószínűleg inkább a fehérje minősége számít. A szakértők szerint a tojás azzal segíthet az elhízás elleni küzdelemben, hogy bár nem okoz csodálatos lefogyást, segít nemet mondani. A fogyókúrázóknak így könnyebb kitartaniuk előírt étrendjük mellett.

2012.05.20 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Táplálkozás

Zöldségekkel szebb színben látjuk a világot

Napi fél kiló színpompás zöldség és gyümölcs - ennyit kellene a szakértők szerint elfogyasztanunk ahhoz, hogy hozzájáruljunk a daganatos betegségek egyes fajtái, valamint az időskori szembetegségek megelőzéséhez.

tovább

Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább


Szponzorált hirdetések