Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Antioxidánsok: csak divat, vagy több annál?

kategória: Táplálkozás

Huszonöt ével ezelőtt az "antioxidáns" kifejezés még teljesen újnak számított, mára azonban óriási üzletággá nőtt az antioxidánsokat tartalmazó élelmiszer-ipari termékek értékesítése. Az antioxidánsokat nem csupán az étrend-kiegészítők címkéjén tüntetik fel, ugyanúgy megtalálhatók a gabonapehely, a gyümölcslé, az energiaszelet, a tea, a csokoládé, vagy akár az ásványvizes palack csomagolásán is. Leegyszerűsítve azt lehet mondani, hogy az antioxidánsok eltávolítják a testből a szabadgyököket, ezáltal betegségek kialakulását akadályozzák meg, amelyeket a szabadgyök jelenléte indított volna el.

Mostanában egyre terjedő jelenség, hogy az élelmiszerboltok polcain a csomagoláson az úgynevezett ORAC érték feltüntetésével próbálják meg jobban eladhatóvá tenni termékeiket az élelmiszergyárak. Az ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity = oxigéngyök-felvevő kapacitás) egy nemzetközileg elfogadott szabványrendszer az élelmiszerek és táplálék-kiegészítők antioxidáns-kapacitásának mérésére.

Több száz különböző antioxidáns létezik: vitaminok, ásványi anyagok, aminosavak, enzimek, növényi antioxidánsok. Mivel a tudósok sem ismerik minden növény antioxidáns-összetevőjét, kifejlesztettek egy tesztet, amely kimutatja egy anyag teljes antioxidáns-kapacitását. Az ORAC érték megmutatja egy bizonyos élelmiszer, kiegészítő vagy összetevő szabad gyök pusztító és semlegesítő képességét. De az ORAC mellett számos más mutatót is kidolgoztak az antioxidánsok mérésére, köztük a TEAC, TOSC, FRAP és TRAP teszteket.

A közelmúltban az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer-engedélyezési Hivatal (FDA) és a Kanadai Élelmiszerellenőrzési Ügynökség (CFIA) honlapjaikon közleményt adtak ki, miszerint az ORAC értéket nem javasolt az élelmiszerek csomagolásán feltüntetni, mivel egyelőre nem bizonyított az ORAC érték és az emberi szervezetre gyakorolt egészségügyi hatás kapcsolata.

A szakértők szerint ne hagyjuk, hogy az ételek címkéjén szereplő adatok befolyásolják a döntésünket, mikor élelmiszert vásárolunk. Az ORAC értéket fel nem tüntető termékek is ugyanolyan egészségesek lehetnek, továbbá a legtöbb embernek nincs is szüksége antioxidáns kiegészítőkre, ráadásul a túl sok antioxidáns akár káros is lehet az egészségre.

2012.09.30 00:02:00

forrás: Medipress


Tippek:

A túró igazi gyomorvédő étel, egyen belőle pár kanállal minden reggel. Különösen, ha gyomra érzékeny a savas ételekre, vagy hajlamos a gyomorfekélyre.

Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább


Szponzorált hirdetések