Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Időskorban másként olvasunk

kategória: Öregedés

Egyedülálló kutatás mérte fel a fiatalok és idősek szemmozgását olvasás közben, amely során kiderült, hogy a szófelismerés mintázata változik az életkorral. A Leicesteri Egyetem pszichológusai megvizsgálták a különböző életkori csoportok olvasási szokásait, és kimutatták, hogy életünk során ez változásokon megy keresztül. A pszichológia kar kutatócsoportja innovatív módszert használt: digitálisan manipulált szöveget és a szemmozgások precíz mérését. Így újfajta betekintést nyerhettek abba, hogy a fiatalok és az idősebbek eltérő vizuális kulcsokat használnak olvasás közben, melyről a Psychology and Aging számolt be.

A digitális technika segítségével a szöveget elmosódottá varázsolták, máskor egyes betűelemeket erősen kiemeltek. A precíz vizsgálati eljárás segítségével kiderült, hogy a 18-30 év közöttiek könnyebben olvasták a szöveget a finom vizuális részletek jelenlétében, a 65 év feletti idősek számára azonban ez nehézséget jelentett. Ők az elmosódott szöveggel boldogultak jobban. Ez alátámasztja azt az elképzelést, hogy az idősek máshogy olvasnak, és inkább a holisztikus tényezőkre támaszkodnak, mint amilyen például a szó alakja.  

A kutatás fontos szerepet játszik annak megértésében, hogy az időseknek miért támadnak olvasási nehézségeik. Dr. Kevin Paterson a Leicesteri Egyetemről elmondta: "az eredmények megmutatták, hogy az idősek problémái valószínűleg a vizuális érzékenység csökkenéséből fakadnak, különösen, ami a részleteket illeti. Még viszonylag ép látás esetén is optikai változások mennek végbe, illetve átalakul az ingerközvetítés is. Azt is kimutattuk azonban, hogy ez a korosztály is ugyanolyan pontossággal olvas, mint a fiatalabb generáció. Habár az öregedés fontos változásokkal jár az olvasási szokások terén, az erre adott adaptív válaszok segítenek a hatékony olvasásban és szövegértésben."

A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy miként érintik az olvasás képességét a normál öregedéssel együtt járó változások az agyban és a szemben. "Ahogy öregszünk, veszítünk a vizuális érzékenységből, különösen, ami a finom részleteket érinti. Ez normál látás esetén is bekövetkezik, sem szemüveggel, sem más segédeszközzel nem lehet korrigálni" - vélekedtek a kutatók. "A hatékony olvasás képessége alapvető fontosságú a modern társadalmi életben. Az életkorral járó látászavar kihívást jelent a mindennapokban és fontos tényező lehet a társas elszigetelődésben is. Az olvasási nehézség erősen rontja az életminőséget és meggátolhatja a kereső tevékenységet. Az elöregedő nemzetek és az egyre feljebb kúszó nyugdíjkorhatár miatt világosan belátható, hogy ezek a problémák súlyos hatássak lehetnek a társadalomra és a gazdaságra, ezért egyre fontosabbá válhat ezen terület további feltárása."

2012.12.06 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Mozgás

Ötven felett a futópadon

A rendszeres mozgás pozitív hatásairól mindenki sokat tud, ám mégis vannak, akik félelemből, az egészségi állapotuk vagy az életkoruk miatt nem kezdenek el sportolni. Pedig az óvatos, fokozatos és körültekintő mozgás az időseknek is jót tesz!

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések