Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Miért nem tud tájékozódni a nő?

kategória: Gondolta volna?, Neurológia, Pszichológia

A férfiak következetesen felülmúlják a nőket a térbeli tájékozódási feladatok során, beleértve a mentális rotációs feladatokat is, amelyek azt vizsgálják, hogy egy háromdimenziós tárgyat hogyan vagyunk képesek megjeleníteni, ha azt képzeletben elforgatjuk a térben. Az Iowai Egyetem tanulmánya kimutatta a kapcsolatot a nembeli különbségek és az agy fali lebenyének szerkezete között.

Ismert, hogy a fali lebeny szerkezetében különbség van a férfiak és a nők között, mégpedig a nők fali lebenyében arányosan vastagabb a kéreg, vagyis a szürkeállomány. Ez a különbség azonban nem mutatott összefüggést a mentális rotációs tesz során elért teljesítménnyel. 

Az Iowai Egyetem kutatói kimutatták, hogy a nők fali lebenyének vastagabb kéregállománya gyengébb mentális rotációs képességgel társul, valamint hogy a férfiakban - a nőkhöz képest - nagyobb a fali lebeny felszínének a területe. Ráadásul a fali lebeny nagyobb felszíne közvetlenül összefügg a mentális rotációs feladatok során elért jobb teljesítménnyel.  "Fontos megjegyezni, hogy nem arról van szó, hogy a nők nem tudják végrehajtani a mentális rotációs feladatokat, csupán arról, hogy lassabban végzik el őket" - mondta a tanulmány szerzője, dr. Tim Koscik. 

A tanulmány 76 egészséges (38 nő és 38 férfi) kaukázusi rasszba tartozó önkéntest vizsgált. A vizsgált személyek kor, iskolázottság, IQ és szocioökonómiai státusz szempontjából hasonlóak voltak.


A férfiak 66 százaléka, míg a nők 53 százaléka teljesített helyesen a mentális rotációs feladatok során. A fali lebeny felszíni kiterjedésének meghatározását MRI vizsgálattal végezték és átlagosan körülbelül 10 százalékos különbséget találtak a férfiak és a nők között.  "Fontos hangsúlyozni, hogy nem csupán az agy felépítése különbözik a férfiakban és a nőkben, hanem az is, ahogyan az agy végrehajt egy feladatot - mondta dr. Peg Nopoulos, a tanulmány társszerzője.
"Úgy tűnik, hogy a férfiak agya egészben képes forgatni a tárgyakat a térben, míg a nők agya darabokra szedi a tárgyakat, amely kevésbé hatékony módszer" - mondta. 

"A nagy kérdés még mindig az, hogy ez egy veleszületett adottság vagy nevelés kérdése. A fiúknak a lányokhoz képest több lehetősége lehet ennek a készségnek a fejlesztésére, azonban a biológiai eredetet támaszthatja alá az, ha gyermekekben a fali lebeny szerkezetében és a teljesítőképességben jelentős különbséget találunk" - tette hozzá dr. Nopoulos.  

2009.01.06 14:10:01

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Táplálkozás

Étrendi tanácsok időseknek

Bár "az öregség nem betegség" mondás igaz, de azért nem árt figyelembe venni az időskorban bekövetkező élettani változásokat, amikor egészséges és tápláló étrendet szeretnénk kialakítani idős családtagjainknak vagy magunknak.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések