Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Miért nem tud tájékozódni a nő?

kategória: Gondolta volna?, Neurológia, Pszichológia

A férfiak következetesen felülmúlják a nőket a térbeli tájékozódási feladatok során, beleértve a mentális rotációs feladatokat is, amelyek azt vizsgálják, hogy egy háromdimenziós tárgyat hogyan vagyunk képesek megjeleníteni, ha azt képzeletben elforgatjuk a térben. Az Iowai Egyetem tanulmánya kimutatta a kapcsolatot a nembeli különbségek és az agy fali lebenyének szerkezete között.

Ismert, hogy a fali lebeny szerkezetében különbség van a férfiak és a nők között, mégpedig a nők fali lebenyében arányosan vastagabb a kéreg, vagyis a szürkeállomány. Ez a különbség azonban nem mutatott összefüggést a mentális rotációs tesz során elért teljesítménnyel. 

Az Iowai Egyetem kutatói kimutatták, hogy a nők fali lebenyének vastagabb kéregállománya gyengébb mentális rotációs képességgel társul, valamint hogy a férfiakban - a nőkhöz képest - nagyobb a fali lebeny felszínének a területe. Ráadásul a fali lebeny nagyobb felszíne közvetlenül összefügg a mentális rotációs feladatok során elért jobb teljesítménnyel.  "Fontos megjegyezni, hogy nem arról van szó, hogy a nők nem tudják végrehajtani a mentális rotációs feladatokat, csupán arról, hogy lassabban végzik el őket" - mondta a tanulmány szerzője, dr. Tim Koscik. 

A tanulmány 76 egészséges (38 nő és 38 férfi) kaukázusi rasszba tartozó önkéntest vizsgált. A vizsgált személyek kor, iskolázottság, IQ és szocioökonómiai státusz szempontjából hasonlóak voltak.


A férfiak 66 százaléka, míg a nők 53 százaléka teljesített helyesen a mentális rotációs feladatok során. A fali lebeny felszíni kiterjedésének meghatározását MRI vizsgálattal végezték és átlagosan körülbelül 10 százalékos különbséget találtak a férfiak és a nők között.  "Fontos hangsúlyozni, hogy nem csupán az agy felépítése különbözik a férfiakban és a nőkben, hanem az is, ahogyan az agy végrehajt egy feladatot - mondta dr. Peg Nopoulos, a tanulmány társszerzője.
"Úgy tűnik, hogy a férfiak agya egészben képes forgatni a tárgyakat a térben, míg a nők agya darabokra szedi a tárgyakat, amely kevésbé hatékony módszer" - mondta. 

"A nagy kérdés még mindig az, hogy ez egy veleszületett adottság vagy nevelés kérdése. A fiúknak a lányokhoz képest több lehetősége lehet ennek a készségnek a fejlesztésére, azonban a biológiai eredetet támaszthatja alá az, ha gyermekekben a fali lebeny szerkezetében és a teljesítőképességben jelentős különbséget találunk" - tette hozzá dr. Nopoulos.  

2009.01.06 14:10:01

forrás: Medipress


Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések