Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Miért nem tud leszokni a cigarettáról?

kategória: Dohányzás, Neurológia

Ha egy dohányos mást dohányozni lát, az arra késztetheti őt, hogy feladja leszokási szándékát - állítják Duke Egyetem Orvostudományi Központjának kutatói.

Agyi felvételeken kimutatható, hogy egy bizonyos fajta agyi aktivitás jelentősen növekszik, amennyiben a leszokni szándékozó személynek dohányzó emberekről készített fényképeket mutatnak.


A tanulmány fontos lehet annak megértésében, hogy miért olyan nehéz a dohányzásról való leszokás és miért olyan gyakori a visszaszokás."A segítség nélküli leszokási kísérletek csupán 5 százaléka eredményez sikeres leszokást" - mondta dr. Joseph McClernon.
"A legtöbb dohányos, aki megpróbál leszokni, visszatér ismét a dohányzáshoz. Azt próbáljuk megérteni, hogy miként működik a leszokás folyamata az agyban, és ez a kutatás egy lépéssel közelebb visz minket ehhez."

A kutatók funkcionális MRI vizsgálatot alkalmaztak, hogy láthatóvá tegyék a leszokási kísérletkor bekövetkező aktivitásváltozásokat az agyban. A dohányosokat a dohányzás abbahagyása előtt, majd az abbahagyás után 24 órával vizsgálták. Minden alkalommal dohányzó emberekről készült fényképeket mutattak nekik a felvételek elkészítése közben. "A dohányzás abbahagyása esetén a dohányzó emberek látványa drámaian növelte az agyi aktivitást" - mondta dr. McClernon.

"Úgy tűnik, hogy a dohányzás abbahagyása mintegy érzékenyíti az agyat a dohányos jelekre."

Ennél is meglepőbb, hogy az agy azon területén találtak aktivitásfokozódást, mely a szokások vagy a gépiesen ismétlődő mozgássorok (például kerékpározás, fogmosás) elsajátításában játszik szerepet.
Amikor egy dohányos tehát szembesül ezekkel a dohányzásra utaló célzásokkal, beindul az agyban az automatikus válaszokért felelős területek működése. Ez azt jelenti, hogy a dohányzás abbahagyása nem csupán tudatos irányítás kérdése.

Tehát ha igazán segíteni akarunk valakinek a leszokásban, több szükséges annál, mint hogy azt mondjuk neki, egyszerűen álljon ellen a kísértésnek. Segítenünk kell ezeknek a megszokott válaszreakcióknak a megszüntetésében is. A legújabb kezelési lehetőségek épp ezt célozzák.

Kimutatták, hogy nikotintapasz használata és egyidejűleg nikotinmentes cigaretta szívása sikeresnek bizonyul a tanult viselkedés áttörésében. "A dohányos viselkedés nem kap újra megerősítést, mivel a dohányzási cselekvés nem juttatja nikotinhoz a szervezetet" - mondta dr. Jed Rose, a tanulmány társszerzője.

"A módszer alkalmazásával a leszokni vágyók elkezdenek egyre kevesebb cigarettát szívni. Azt tapasztaljuk, hogy ezzel a módszerrel az emberek hosszabb időre hagyják abba a dohányzást."

2009.01.10 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Csontritkulás

Csontegészség

A csontok egészségéhez két dolog fontos különösképpen: az egyik a mechanikai megterhelés, azaz a rendszeres testmozgás és sport, és a megfelelő ásványianyag-ellátás, ami az építő folyamatokhoz szükséges.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések