Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Miért nem terjed az online gyógyítás?

kategória: Egészségügyi tájékoztatás, Gondolta volna?, Új termékek, szolgáltatások, Vészhelyzetek, katasztrófák

Az orvosok 31 százaléka használt e-mailt a betegekkel való kommunikációhoz az USA-ban egy évvel ezelőtt - áll a Manhattan Research által végzett közvélemény kutatásban.

Egyes orvosok aggodalmukat fejezték ki az e-mail használatával kapcsolatban. Azzal érvelnek, hogy az e-mail használata több munkát jelentene, megsérülhet a betegekkel kapcsolatos titoktartás, perek fordulhatnak elő, és olyan sürgősségi üzeneteket kaphatnak, amelyekre nem tudnak azonnal válaszolni.

Emellett probléma, hogy a legtöbb biztosítócég nem fizet az e-mailen keresztül történő orvosi tanácsadásért. Pedig számos beteg szerint elkerülhető lenne a telefonálás, vagy a hiányzás a munkahelyről is a "rutin okok" miatt írt e-mail segítségével, beleértve a recept újraírást, laboratóriumi eredmények átvételét vagy egy új időpont megbeszélését.

Az Amerikai Orvosi Egyesület azt ajánlja, hogy az orvosok a járóbeteg vizsgálatok helyett ne alkalmazzanak e-mailt.

Érdekes lehet a kutatás eredménye annak fényében is, hogy az e-mailes orvosi kommunikációt vizsgálva kiderült: a betegek nem élnek vissza az e-mail adta lehetőségekkel és nem árasztják el az orvosokat kósza üzenetekkel. Emellett a vizsgálatok azt találták, hogy az e-maillel történő kommunikáció segítheti az orvosok teljesítményét és csökkenti a rendelésre érkező betegek számát.

2008-ban két amerikai biztosítócég (Cigna és Aetna) kiterjesztette kísérleti programját, ahol az orvosoknak térítést fizetnek "virtuális rendelés" esetén, egy biztonságos honlapon keresztül, amelynek keretében e-mailt is írhatnak.

"Az emberek online rendszerezhetik adóügyeiket, háztartási cikkeket vásárolhatnak és adhatnak el, és kezelhetik számláikat is. Az egészségügy úgy látszik le van maradva ezen a téren"- közölte Susannah Fox (Pew Internet és Amerikai Élet Projekt).

2008.04.29 15:14:12

forrás: Medipress/HáziPatika.com


Cikkajánló

Témakör: Mozgás

Ötven felett a futópadon

A rendszeres mozgás pozitív hatásairól mindenki sokat tud, ám mégis vannak, akik félelemből, az egészségi állapotuk vagy az életkoruk miatt nem kezdenek el sportolni. Pedig az óvatos, fokozatos és körültekintő mozgás az időseknek is jót tesz!

tovább

Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések