Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Miért nem szeretjük a változásokat?

kategória: Pszichológia

Gyakran nehéz meggyőzni az embereket, hogy attól, mert valami új, még ugyanolyan jó lehet, mint a régi. Ha valamit megszoktunk, azt általában sokkal jobbnak is tartjuk, az új dolgokkal szemben viszont bizalmatlanok vagyunk.Hiába reklámoznak szinte minden terméket az "új" jelzővel, lehet, hogy ezzel éppen az ellenkezőjét érik el a szakemberek. A kutatásokból ugyanis kiderült, hogy sokkal nagyobb bizalmat szavazunk valaminek, amiről azt feltételezzük, hogy régi, mint az újnak.

Heidi Grant pszichológus szerint ez azért lehetséges, mert a változás során mindig feladunk valami régi dolgot - ami lehet, hogy szükséges, de mégsem jó érzés - valami egészen új, ugyanakkor ismeretlen dolog miatt. Egy vizsgálat során egy festményt mutattak az önkénteseknek. Az egyik csoportnak előzetesen azt mondták, hogy a képet 1905-ben festették, míg a másik csoportnak azt, hogy 2005-ben. Érdekes módon, azok, akik azt hitték, hogy a kép több mint százéves, sokkal pozitívabban értékelték a festményt, mint azok, akik azt hitték, hogy csak pár éves.

Ugyanez történt több hasonló kísérlet során is, de talán a legérdekesebb a csokoládéval kapcsolatos volt. Itt az önkéntesek ugyanis egy olyan darab csokit kaptak, amiről a csoport felének azt állították, hogy már 73 éve azonos recept szerint gyártják. A többieknek ugyanerről azt mondták, hogy csak három éve létezik a piacon. Ahogyan várható volt, az újnak hitt édesség kevésbé ízlett a vizsgálati alanyoknak.

2011.11.17 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Mozgás

Edzésfajták

Az edzés szót sokféle értelmezésben használjuk. Beszélhetünk fizikai technikai vagy akár taktikai edzésről, de jelenti az edzés folyamatát is. Az edzés jellemzője, a teljesítményfokozásra való törekvés, vagy a már meglévő teljesítményszint megtartása.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések