Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Ezért nem sikerül lefogyni

kategória: Elhízás, Pszichológia

Világszerte több mint 1,7 milliárd ember számít túlsúlyosnak, és igényel megfelelő orvosi-sebészi beavatkozást a sikeres, tartós fogyás érdekében. A fogyasztó programokat azonban a betegeknek elejétől a végéig teljesíteniük kellene, fogalmazta meg a Canadian Journal of Surgery. A cikk elemezte egy felnőttek számára kidolgozott fogyasztó kezelésen elbukott emberek arányát és a sikertelenséget előrevetítő tényezőket. Az Albertai Egyetem Sebészeti Tanszék, valamint az edmontoni Royal Alexandria Kórház kutatói kiderítették, hogy hat év alatt az Albertai Egészségügyi Szolgálat által finanszírozott súlyszabályozó klinika betegei közül 43 százalék abbahagyta a programot, mielőtt a kívánt testsúlyt elérte volna.

A programba tartozott hat hónapnyi elsődleges kezelés stratégiai oktatással, dohányzásról való leszoktatással, edzéstervvel és a mentális állapot felmérésével a kezeletlen elváltozások (például depresszió) felderítésére. Néhány betegen gyomorszűkítő műtétet is végrehajtottak. A motivált résztvevők körében nagy meglepetést keltett a 43 százalékos kimaradási arány. "A feladást előre jelző faktorok azonosítása lehet az alapja a program fejlesztésének és a további kutatásoknak" - állapították meg a szerzők.


A kutatásban résztvevők közül a csak orvosi kezelésben részesülők 54 százaléka hagyta abba idő előtt a terápiát. A műtéten átesettek körében ez az arány 12 százalék volt. Más kutatások is hasonló eredményekről adtak számot. "Azt gyanítjuk, hogy azok a betegek elszántabbak, akik hajlandóak alávetni magukat a sebészeti eljárásnak" - vélekedtek a szerzők. A műtétet követő korai súlycsökkenés további motivációs erőt jelent, hogy folytassák a programot. A fiatalok és a nők gyakrabban dobták be a törölközőt. "További kutatások szükségesek annak tisztázása végett, hogy a műtétet vállalók miért tartanak ki inkább, és hogy ezen tényezők segítségével miként lehetne proaktívan csökkenteni a kimaradók számát, illetve fokozni a sikert" - foglalták össze a kutatók.

Animáció: HáziPatika.com

2012.08.11 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Amikor a csont pálcikaként roppan...

Hatszázezer nő és háromszázezer férfi. Ennyi embert érint hazánkban a csontritkulás. Közülük minden hatodik évente legalább egyszer eltöri valamelyik csontját. Vajon mit kell tudni a csontritkulás okozta törésekről?

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Tippek:

Nem mindenkinek és mindig sikerül fogait teljesen megtisztítani pusztán fogkefével. A fogközökből naponta érdemes eltávolítani az ételmaradékot a drogériákban kapható fogselyemmel.


Szponzorált hirdetések