Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Miért nem mosnak kezet a New York-i fogorvosok?

kategória: Fertőző betegségek, Fog- és szájbetegségek

A New York-ban praktizáló fogorvosok nagy része nem mos kezet minden beteg vizsgálata előtt, és nem fertőtleníti a kezét a steril kesztyű felvétele előtt - derült ki a CDC (Centers for Disease Control and Prevention) felméréséből.

"Meglepően sok olyan fogorvos van, aki nem tartja tisztán a kezét a szakmai előírások szerint" - mondta Dr. Joan Duggan, a Toledo Egyetem kutatója. A felmérés, amit végeztek, elsőként vizsgálta amerikai fogorvosok higiénés szokásait, összesen 352 fogorvos bevonásával.

A szerzők a CDC ajánlásait a következőkben foglalták össze:
A szemlátomást piszkos kezek legalább 15 másodperc szappanos vízzel tisztíthatók meg. A kesztyű levétele után, újabb kesztyű felvétele előtt kézfertőtlenítés szükséges. Steril környezetben végzett sebészeti beavatkozásokhoz szappanos víz után alkohol alapú dezinficiáló oldatot alkalmazzunk a kesztyű felvétele előtt.

A felmérés, a fogorvosok saját bevallása alapján zajlott, 71 százalékuk állította, hogy reggel kezet mos, 1 százalék csak dezinficiál, 22 százalékuk kezet is mos és fertőtlenítőt is használ, és 6 százalékuk egyiket sem teszi meg a nap kezdetén. Megdöbbentő eredmény, hogy a megkérdezett fogorvosok 20 százaléka egyáltalán nem használ kesztyűt.

Felmerül a kérdés, hogy vajon miért nem tartják be a New York-i fogorvosok az előírt higiénés utasításokat. A kutatók szerint erre egyik lehetséges magyarázat, hogy az évről évre egymásnak ellentmondó CDC-előírásokkal a fertőtlenítő szerek és a szappanos kézmosás fontossági sorrendjét illetően sokan nem tartanak lépést. Egy másik probléma lehet az a tévhit, hogy a steril kesztyű abszolút steril, és nem engedi át a mikróbákat a felületén. Tény, hogy a kesztyű valóban csökkenti a fertőződések számát 70-80 százalékkal, viszont az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a kesztyű viselése melegít és nedvesít, ez a mikroorganizmusok elszaporodásának kedvez.

Mindez mintegy 150 éve ismert, azonban úgy tűnik, a fogorvosokat mégiscsak kell néha emlékeztetni a tisztasági előírások betartásának jelentőségére.

Animáció: HáziPatika.com

2008.07.17 00:10:01

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Hogyan lehetünk Matuzsálemek?

A ma harminc évesek akár húsz évvel hosszabb ideig élhetnek, mint szüleik, vagyis a 21. századot kis túlzással valóban hívhatjuk a százévesek korszakának.

tovább

Tippek:

A vashiány ellensúlyozására együnk sok száraz lencsét, babot, borsót, zabpelyhet, sovány marhahúst, teljes kiőrlésű lisztből készült és rozskenyeret, véres hurkát.


Szponzorált hirdetések