Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Miért nem mosnak kezet a New York-i fogorvosok?

kategória: Fertőző betegségek, Fog- és szájbetegségek

A New York-ban praktizáló fogorvosok nagy része nem mos kezet minden beteg vizsgálata előtt, és nem fertőtleníti a kezét a steril kesztyű felvétele előtt - derült ki a CDC (Centers for Disease Control and Prevention) felméréséből.

"Meglepően sok olyan fogorvos van, aki nem tartja tisztán a kezét a szakmai előírások szerint" - mondta Dr. Joan Duggan, a Toledo Egyetem kutatója. A felmérés, amit végeztek, elsőként vizsgálta amerikai fogorvosok higiénés szokásait, összesen 352 fogorvos bevonásával.

A szerzők a CDC ajánlásait a következőkben foglalták össze:
A szemlátomást piszkos kezek legalább 15 másodperc szappanos vízzel tisztíthatók meg. A kesztyű levétele után, újabb kesztyű felvétele előtt kézfertőtlenítés szükséges. Steril környezetben végzett sebészeti beavatkozásokhoz szappanos víz után alkohol alapú dezinficiáló oldatot alkalmazzunk a kesztyű felvétele előtt.

A felmérés, a fogorvosok saját bevallása alapján zajlott, 71 százalékuk állította, hogy reggel kezet mos, 1 százalék csak dezinficiál, 22 százalékuk kezet is mos és fertőtlenítőt is használ, és 6 százalékuk egyiket sem teszi meg a nap kezdetén. Megdöbbentő eredmény, hogy a megkérdezett fogorvosok 20 százaléka egyáltalán nem használ kesztyűt.

Felmerül a kérdés, hogy vajon miért nem tartják be a New York-i fogorvosok az előírt higiénés utasításokat. A kutatók szerint erre egyik lehetséges magyarázat, hogy az évről évre egymásnak ellentmondó CDC-előírásokkal a fertőtlenítő szerek és a szappanos kézmosás fontossági sorrendjét illetően sokan nem tartanak lépést. Egy másik probléma lehet az a tévhit, hogy a steril kesztyű abszolút steril, és nem engedi át a mikróbákat a felületén. Tény, hogy a kesztyű valóban csökkenti a fertőződések számát 70-80 százalékkal, viszont az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a kesztyű viselése melegít és nedvesít, ez a mikroorganizmusok elszaporodásának kedvez.

Mindez mintegy 150 éve ismert, azonban úgy tűnik, a fogorvosokat mégiscsak kell néha emlékeztetni a tisztasági előírások betartásának jelentőségére.

Animáció: HáziPatika.com

2008.07.17 00:10:01

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Lélek

Így öregedjünk tudatosan!

Nem árt időben gondolnunk öregségünkre. Nem mindegy, hogy mi magunk formáljuk azt, vagy az formál, deformál minket. Milyen esélyeink vannak az élet utolsó negyedében? Hogyan lehet rá felkészülni?

tovább

Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések