Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Az afrikai csupasz földikutya titka

kategória: Daganatos betegségek, Gyógyszerészet

Régóta ismeretes, hogy egyes rágcsálófajok igen sokáig képesek élni, életük során mégsem jelentkezik rosszindulatú daganatos betegség. A legtöbb kutatás a sejten belüli folyamatokra fókuszált, azonban most a Rochesteri Egyetem munkatársai egy új területet, a sejteken kívüli alapállományt (extracelluláris mátrix) vizsgálták. A vizsgálat központi eleme a hialuronsav nevű anyag volt.

A kísérlet alanyai az afrikai csupasz földikutyák (Heterocephalus glaber) voltak, melyek nyolcszor annyi ideig élnek, mint a legtöbb rágcsáló, mégsem szenvednek daganatos betegségben. A jelenség lehetséges magyarázata, hogy a csupasz földikutyák szövetei hialuronsavban igen gazdagok. Hialuronsav a humán szövetekben szintén előfordul, ső, az anyagot a gyógyászat is alkalmazza ízületi gyulladás és égett bőrű betegek kezelésére, de a kozmetikai iparban is elterjedt ránctalanító hatása miatt.


A hialuronsavat sejtfelszíni receptorok ismerik fel, ezáltal az anyag befolyásolja a sejtek biológiai működését. A rövidebb molekulák gyulladásos folyamatokkal és a sejtek szaporodásával állnak kapcsolatban; a hosszabbak viszont éppen ellenkezőleg, nem aktiválják a gyulladást, és kivédik a sejtek osztódását. A csupasz földikutyák alapállománya főként a hosszabb variánst tartalmazza, ez Vera Gorbunova professzor és munkatársai szerint azt jelenti, hogy a rákos sejtek nem képesek elterjedni az ominózus rágcsálók szervezetében.

Elképzelhető, hogy az állatokon tett felfedezés az onkológai módszerekre is hatással lesz, ugyanis egy olyan injekció vagy tabletta, mely a nagyobb molekulájú hialuronsavat tartalmazza, akár megoldást is jelenthet a problémára. Mindenesetre laborkísérletes modellben a daganatos sejtkultúrák a vártnak megfelelően reagáltak a kezelésre.

Animáció: HáziPatika.com

2013.06.26 00:02:00

forrás: Medipress


Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább


Szponzorált hirdetések