Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Miért nem emlékszünk arra, amit láttunk?

kategória: Pszichológia

Miért vagyunk sokszor képtelenek visszaemlékezni olyan dolgokra, melyeket már legalább százszor láttunk vagy hallottunk? Erre a kérdésre kerestek választ a Los Angeles-i Kalifornia Egyetem kutatói. A vizsgálat során 54, ugyanabban az épületben dolgozó személytől kérdezték meg, vajon tudják-e, hol van az irodájukhoz legközelebb található tűzoltókészülék, és bár sokan már több éve ültek ugyanabban a szobában, és nap mint nap elmentek a piros poroltó mellett, a megkérdezettek csupán 24 százaléka tudott pontos választ adni a kérdésre. De amikor azt a feladatot kapták, hogy keressék meg a készüléket, mindenki néhány másodpercen belül megtalálta, és legtöbben maguk is csodálkoztak azon, hogy eddig még sosem vették észre.

Amint arról a tanulmányt készítő Alan Castel, az egyetem pszichológus docense beszámolt, attól, hogy valamit sokszor látunk, még nem feltétlenül figyelünk oda rá rendesen, és pláne nem mindig emlékezünk rá vissza. Hányan lennénk képesek például pontosan leírni a különféle pénzérméket vagy bankjegyeket, holott naponta használjuk őket? Alan Castel kifejtette, hogy ez nem baj, sőt kifejezetten üdvös, ha nem terheljük az agyunkat felesleges információkkal, bár az olyan dolgok esetében, melyek biztonságunkkal függnek össze, nem árt képben lenni.

Amikor a fenti kísérlet résztvevőinek néhány hónap elteltével újra feltették ugyanazt a kérdést, már mindannyian pontosan meg tudták mondani, hogy hol található a tűzoltókészülék, mivel egyszer már tudatosították magukban.

A kísérlet eredménye Alan Castel szerint arra mutat rá, hogy a tanulás közbeni hibázás fontos dolog, mivel felhívja a figyelmünket arra, amire jobban oda kell figyelnünk, amit jobban meg kell jegyeznünk. Az a jó, ha még gyakorlás közben hibázunk, nem pedig akkor, amikor már tényleg létfontosságú lenne, hogy valamire visszaemlékezzünk. Mindez a tanulási folyamat fontos része.

2012.12.07 00:02:00

forrás: Medipress


Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább


Szponzorált hirdetések