Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Beszéljünk a szexről

kategória: Nőgyógyászat, Szexológia

"Miről nem beszélünk, amikor a nem beszélünk a szexről" címmel írtak átfogó tanulmányt amerikai nőgyógyászok a szakorvos és páciensei közötti megfelelő kommunikáció szükségességéről. A Journal of Sexual Medicine című orvosi szakfolyóiratban közölt tanulmány arra a megállapításra jutott, hogy az orvosok és páciensek között korántsem megfelelő a szexuális tartalmú párbeszéd. A tanulmány szerzői szerint azért is lenne sokkal nagyobb szükség a nőgyógyászok és a betegek közötti normális kommunikációra, mert a szexualitás a nők általános egészségi állapotára is hatással van.

A Chicagói Egyetem kutatóinak felmérése alapján kiderült, hogy miközben a nőgyászok közel kétharmada rutinszerűen rákérdez a női páciensek szexuális aktivitására, többségük a női szexualitás egyéb aspektusait rendszerint figyelmen kívül hagyja. Az eredmények alapján csupán a megkérdezett orvosok 40 százaléka tesz fel további kérdéseket az esetleges szexuális problémákkal és zavarokkal kapcsolatban. Még ennél is jóval kevesebben (29 százalék) kérdezik meg rutinszerűen a páciensüket, hogy kielégítőnek tartja-e szexuális életét. 28 százalék kérdez rá a nők szexuális orientációjára.

"Gyakorló nőgyógyászként az tapasztaltam, hogy a szexuális aktivitás önmagában nem sokat árul el a nők szexuális életéről, valamint a kielégülésükről és esetleges szexuális zavarukról. Pácienseim többsége rendre megjegyzi, hogy én voltam az első nőgyógyász, aki mélyebbre ható kérdéseket is feltett a szexuális életükkel kapcsolatban" - mondta dr. Stacy Tessler Lindau, a Chicagói Egyetem orvosi karának nőgyógyász docense.

"Sok nő csak csendben szenved, magától nem mer előhozakodni a szexualitás témájával, mivel zavarban van, illetve attól tart, hogy zavarba hozza az orvosát - állítja dr. Lindau, aki szerint épp ezért fontos, hogy a nőgyógyász kezdeményezzen, és hozakodjon elő a szexualitás témájával. - A nők szexuális előtörténete rendkívül fontos része a nőgyógyászati kezelésnek, mivel a szexuális zavarokból és problémákból számos messzemenő következtetést lehet levonni a páciens általános egészségi állapotával kapcsolatban is."

2012.03.27 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Mozgás

A fizikailag passzív életmód lehetséges következményei

A rendszeres testmozgás csökkenteni az öregedéssel együtt járó kedvezőtlen élettani változások nagy részét, és ezzel nem csak az életminőség javul, hanem az időskorban jelentkező bizonyos betegségek is kivédhetők, megelőzhetők.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább


Szponzorált hirdetések