Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Miért nehéz társalgást folytatni egy autistával?

kategória: Pszichiátriai betegségek

Az autistáknak problémát okoz, hogy felvegyék a beszélgetés fonalát, mégpedig azért, mert nem tudják megérteni a finom célzásokat és utalásokat a beszélgetés során. A Carnegie Mellon Egyetem kutatói fényt derítettek arra, hogy milyen agyi kapcsolatok szükségesek a beszélgetés során elhangzó célzások megértéséhez.

 

A kutatók a Social Neuroscience című lapban megjelenő cikkükben feltárták, hogy az autisták ebbéli hiányosságát melyik agyi régiók közti kommunikáció megszakadása okozza.
"Az autistákban csökken a kapcsolat a homloklebeny és a hátsó régiók között, ezért nehéz számukra, hogy megértsék beszélgetőpartnereik utalásait, szándékait"- mondta el Marcel Just, az egyetem pszichológia professzora.

A vizsgálat során 12 autista felnőtt és 12 egészséges kontroll egyén feladata az volt, hogy animációs figurák közötti párbeszédet figyeljenek meg, és válasszák ki a felsoroltak közül a szituáció legpontosabb jellemzését. A párbeszédek közül egy példa megtekinthető a www.ccbi.cmu.edu/reprints/reprints.htm weboldalon.
Közben a résztvevők agykérgének minden területét funkcionális MRI vizsgálattal követték nyomon. Az autistákban kevésbé szinkronizált agyi  aktivitást figyeltek meg az egészséges kontroll személyekhez képest. Továbbá, az autisták homloklebenyének csökkent aktivitása is észlelhető volt.
"A szinkronizáció hiánya, azaz a homloklebeny és a tarkólebeny közti csökkent kommunikáció miatt az autisták szociális kapcsolatai hiányosak. Ennek ismeretében további terápiás konzekvenciára számíthatunk" - nyilatkozta a kutatás vezetője.

2008.07.25 13:10:01

forrás: MedipressSzponzorált hirdetések