Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Hétfőre ne beszéljen meg semmit!

kategória: Gondolta volna?, Pszichológia

Egy nemrégiben megjelent tanulmány arra hívja fel a figyelmet, hogy az igazán fontos találkozókat nem szabad hétfőre időzíteni, mivel ezen a napon a leggyakoribb, hogy valaki lemondja a megbeszélt találkozást. A hét előre haladtával azután fokozatosan javul a helyzet, és a legritkábban a péntekre időzített "randevúk" maradnak el. A tanulmányt készítő dr. Rob Jenkins, a Glasgow Egyetem munkatársa azt figyelte meg, hogy hétfőn szánják rá magukat az emberek legnehezebben arra, hogy elmenjenek egy megbeszélt időpontra, ilyenkor fogadják legnehezebben a rossz híreket, és ez az a nap, amikor a kellemetlen orvosi kezeléseket is rosszabbul tűrik a szokásoknál. Ezzel szemben a péntek, amikor már mindenki érzi a hétvége közeledtét, minden előbbi szempontból sokkal megfelelőbb időpontválasztás.

A Glasgow Egyetem szakértő csapata több mint 4,5 millió Skóciában zajló kórházi vizsgálatot elemzett ki 2008. január 1-je és 2010. december 31-e között abból a szempontból, hogy melyeken jelent meg a beteg és melyeken nem. Az eredmények alapján egyértelműen kiderült, hogy a hét elejére időzített orvosi látogatásokat jóval nagyobb arányban hagyták ki a betegek, mint a hét végére időzítetteket.

Amint arról a tanulmány társszerzője, David Ellis beszámolt, annak ellenére, hogy láthatóan többen jelennek meg a péntekre megbeszélt időpontokon, a kórházi rutin meglepő módon azt mutatja, hogy az orvosok sokkal inkább a hét első felére szeretik időzíteni a vizsgálatokat. A szakemberek úgy vélik, ha a betegeket arra ösztönöznék, hogy inkább csütörtök-péntekre beszéljenek meg időpontot kezelőorvosukkal, rengeteg pénzt lehetne megtakarítani a társadalombiztosítás számára, emellett a betegek egészségi állapota is nagyobb javulást mutatna.

2012.12.25 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Megelőzhető az újbóli csonttörés!

Sokan nem élik túl a csonttörést - szeretett, kedves idős rokonainkat, szomszédainkat veszíthetjük el amiatt, hogy nem ismerték fel időben a csontritkulásukat. Tudja meg, mit mond az orvos a megelőzésről, kezelésről!

tovább


Szponzorált hirdetések