Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Miért lesz jobban a kávétól és hogyan hat kedvünkre a csokoládé?

kategória: Egészségügyi tájékoztatás, Gondolta volna?, Neurológia, Táplálkozás

"Nehezen megkülönböztethető, hogy mi számít ételnek, és mi az, ami már drog. Természetes dolgok is lehetnek drogok"- idézi a New York Post Gary Wenket, az Ohio-i Egyetem Orvosi Karának professzorát. Wenk új könyve a "Your brain on food" (Ételek hatása az agyra) címet viseli.

Az Ohio-i Egyetem arra keresi a választ, miért hatnak bizonyos ételek - mint a kávé és a csokoládé - a hangulatunkra. Ahogyan az alkohol és a drogok, ugyanúgy az ételek és a fűszerek is izgathatják vagy nyugtathatják az agyat. Különböző ételek az agynak más-más régióit stimulálják, növelve a dopamin- és a szerotoninszintet, így hozzájárulva jó kedvünkhöz. Ám az éremnek mindig két oldala van. Bizonyos aminosavak hiánya depresszióhoz vezethet, és bizonyos esetekben őrültséghez is.

"A kávé és csokoládé által kiváltott jó hangulat nem csak a koffeinnek köszönhető, hanem annak a rengeteg dopaminnak is, amely a boldogsághormonok felszabadulását váltja ki az agyban" - mondta Wenk.

Az eufórikus boldogságérzést is az ópiátok okozzák, ezek termelődését pedig képes a csokoládéban kis mennyiségben jelen levő, hatásában a marihuánáéhoz hasonló összetevő is fokozni.

Képgaléria: HáziPatika.com

2010.10.29 00:02:00

forrás: Medipress



Szponzorált hirdetések