Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Tudjuk, amit tudunk, ha akarjuk, ha nem

kategória: Neurológia, Pszichológia

Az "éljünk a mának" régóta keresett nyugalma lehetetlen a Pittsburgh-i Egyetem idegtudósai szerint, akik felfedezték azt az agyi területet, amely azért felelős, hogy a múltbeli döntéseinket és eredményeinket a jövőbeni viselkedés szabályozásához felhasználjuk. A Neuron című szaklapban megjelent kutatás elsőként elemzi a metakognícióval összefüggő jelzéseket, vagyis a saját tudásunkról rendelkezésünkre álló tudást.

"Az agyunknak követnie kell az általa hozott döntéseket és elért eredményeket - magyarázta a kutatást vezető Marc Sommer. - Szükségünk van a gondolkodás folytonosságára. Megőrizzük elménkben a döntéseinket, miközben az idő előrehaladtával folyton más és más dolgokon gondolkodunk. Azt feltételeztük, hogy ez a metakogníció a munkamemóriához hasonlít."

A kutatók különálló idegsejteket vizsgáltak három frontális kérgi területen: a frontális szemmozgató mezőben, a dorsolaterális prefrontális kéregben (ez a motoros tervezésért, a szervezésért és szabályozásért felel), valamint a kiegészítő szemmozgató mezőben, amely a szakkadikus szemmozgásért felelős.

A metakogníció helyének meghatározásához az alanyok vizuális döntéshozási feladatokat végeztek, amelyben véletlenszerűen felvillanó fények és domináns fények elhelyezkedését kellett meghatározni. A kutatók kimutatták, hogy míg az idegi aktivitás összefüggésben állt a döntésekkel és találgatásokkal mindhárom agyi területen, a vélt metakognitív tevékenység, amely a döntéseket és a tippeket összekapcsolta, kizárólag a kiegészítő szemmozgató mezőben mutatható ki.

"A kiegészítő szemmozgató mező nagyon összetett agyi terület, amely a viselkedés motivációs aspektusaival függ össze - magyarázta Marc Sommer. - Ha úgy gondoljuk, hogy valami jót kapunk, az idegi aktivitás általában magas ezen a területen. Az emberek jó dolgokat akarnak az életben, és a jó dolgok fenntartásához össze kell hasonlítaniuk a jelenleg zajló dolgokat a múltban hozott döntésekkel. Emiatt egy egészséges ember képtelen csak a jelen pillanatban élni. Hangzatos dolog azt állítani, hogy éljünk a mának és élvezzük az életet, de a belső életünk és tapasztalataink ennél sokkal gazdagabbak."

2012.08.16 00:02:00

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések