Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Miért könnyezünk a hagymától? És mióta?

kategória: Fájdalomcsillapítás, Genetika, Gondolta volna?

Egy nemrég végzett kutatás szerint azok a sejtszintű szenzorok, amelyek könnyezésre késztetnek a hagyma felvágásakor, már közel 500 millió éve változatlanul jelen vannak az állatvilágban.

A wasabihoz és hagymához hasonló ételek, valamint a cigarettafüsthöz és könnygázhoz hasonló anyagok szövetkárosító és irritáló hatású anyagokat tartalmaznak. Ha ilyen anyagokkal kerülünk kapcsolatba, akkor jelzéseket küld az idegrendszernek egy fehérje, ami az egész szervezetünkben megtalálható. A szervezet pedig fájdalom formájában reagál. Ezért van többek között az, hogy a hagyma felvágásakor könnyezünk.

A mostani kutatás során kiderült, hogy ez az érzékelő fehérje, a TRAPA1, jelen van a legyek szervezetében is, méghozzá hasonló céllal, mint embereknél. Ennél is meglepőbb azonban, hogy a tudósok szerint ennek a fehérjének az eredete egészen a közös őshöz vezethető vissza.

"Miközben szinte az összes kémiai érzékszerv, mint az ízlelés és a szaglás egyénileg, és egyes fajokra jellemzően fejlődött ki az evolúció során, addig a reaktív anyagokra érzékeny szenzorok teljesen változatlanok maradtak - nyilatkozta Paul Garrity biológus, a Brandeis Egyetem munkatársa - Ez az érzékelőrendszer félmilliárd éve változatlanul maradt fenn, és egészen a közös ősig vezethető vissza, ami minden jelenleg ismert gerinces és gerinctelen állat őse."

A kambrium idején az élet még csak primitív tengeri organizmusok szintjén létezett, de már ezekben jelen volt a vizsgált szenzorfehérje elődje. Garrity és kollégai különböző bioinformatikai módszerek segítségével közel 700 millió évre tudták visszavezetni a TRPA1 fehérje családfáját.

"A TRPA1 mostani formája közel 500 millió éve szinte teljesen változatlan, és ugyanazt a szerepet tölti be emberekben és állatokban" - nyilatkozta Dr. Garrity.

A kutatók remélik, ha többet tudnak meg a TRPA1-ről és képesek lesznek kiiktatni, új fájdalomkezelési eljárások fejleszthetnek ki az orvostudomány számára.

2010.04.09 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Magasvérnyomás-betegség

A magasvérnyomás betegség nem gyógyszeres kezelése

Sokáig élt a tévhit, hogy a korral természetszerűleg nő a vérnyomás, és bizonyos magasságig épp ezért nem is kell tenni ellene. A szakemberek ez ma már másképp látják.

tovább

Tippek:

Az esti étkezések - főleg az esti nassolás - sokkal jobban hizlalnak, mintha ugyanennyi kalóriát reggelire vagy ebédre fogyasztunk.


Szponzorált hirdetések