Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Egészséges étrend: plusz öt év!

kategória: Öregedés, Táplálkozás

Az egészségesen étkező és rendszeres testmozgást végző, 70-es éveikben járó nők tovább élnek, mint kevésbé aktív társaik - a Michigan és a Johns Hopkins Egyetem kutatói szerint. A Journal of the American Geriatrics Society című szaklapban megjelent tanulmány szerint a gyümölcsökben és zöldségekben gazdag étrendet követő, rendszeresen mozgó időseknek nyolcszor nagyobb az esélyük további öt évet élni, mint hasonló korú, de kevésbé egészségtudatos társaiknak.

A kutatók összesen 713, 70 és 79 év közötti nő egészségügyi adatait vizsgálták meg. "Rengeteg tanulmányban sikerült már igazolni az egészséges étrend és a rendszeres testmozgás egészségvédő hatásait: a mostani kutatás azért egyedülálló, mert a két tényezőt együttesen sikerült megvizsgálnunk" - nyilatkozta dr. Emily Nicklett, a Michigan Egyetem vezető kutatója.

A tudósok a vér béta-karotin szintjét megvizsgálva következtettek a gyümölcs- és zöldségfogyasztásra: minél több gyümölcsöt és zöldséget fogyasztott valaki, annál nagyobb volt vérének béta-karotin koncentrációja. A nők fizikai aktivitását különböző kérdőívek segítségével mérték fel a kutatók, így megtudhatták, hány kalóriát égettek el hetente a résztvevők.

A kutatás öt éve alatt a vizsgálati alanyok 11,5 százaléka hunyt el. A túlélők vérének béta-karotin szintje 12 százalékkal volt magasabb, mint az elhunytaké, és kétszer annyit mozogtak, mint kevésbé aktív társaik. Az ötéves túlélési esély 71 százalékkal volt magasabb a leginkább aktív nők körében, mint a legkevésbé aktívaknál. Ugyanakkor a legmagasabb béta-karotin koncentráció további 46 százalékkal csökkentette az öt éven belüli halálozás esélyeit a legalacsonyabbhoz képest.

"Nagyon valószínű, hogy az egészséges étrend és a rendszeres testmozgás lehet a várható élettartam legjobb előrejelzője - magyarázta dr. Nicklett. - A különböző egészségvédelmi programoknak tehát elsősorban a kiegyensúlyozott táplálkozás és a fizikai aktivitás időskori fontosságát kellene hangsúlyozniuk."

2012.06.10 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Mozgás

6 kérdés - ha nyugodtan akar nyaralni

A nyaralás közeledtével sokan napokat, heteket töltenek a készülődéssel, előre ismerkednek a látnivalókkal, ezerszer átgondolják, mit kell feltétlenül becsomagolni. Vajon a biztonságukra, a nem várt kellemetlenségek kivédésére is elég gondot fordítanak?

tovább

Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább


Szponzorált hirdetések