Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Miért kábít a metamfetamin?

kategória: Gondolta volna?, Gyógyszerészet, Neurológia, Szenvedélybetegségek

"A metamfetamin a dopaminszint emelésével és az agyi jutalmazó struktúrák aktiválásával okoz gyönyörérzést. A dopaminszint emelkedése az idegsejtekből való megnövekedett dopamin kiáramlásból és a dopamin visszavételének a gátlásából ered" - mondta Dr. Joanna Fowler, a kutatás vezetője.

19 egészséges (9 kaukázusi, 10 afroamerikai) önkéntesen mérték a metamfetamin és a kokain agyi felvételét, megoszlását és kiürülését a szerek radioaktívan jelölt formáival. A szerek dózisát olyan alacsonyan választották meg, hogy annak még semmilyen pszichoaktív hatása ne legyen. PET (pozitron emissziós tomográfia) vizsgálattal detektálták a jelölt anyagot az alanyok agyában. A kokain és a metamfetamin is gyorsan bejutott az agyba. Míg a kokain elsősorban az agy jutalmazó struktúráiban halmozódott és onnan gyorsan ürült, a metamfetamin az egész agyban egyenletesen oszlott el és onnan csak igen lassan ürült. " Ez magyarázhatja a szer hosszan tartó viselkedésbeli és neurotoxikus hatását" - mondta Fowler. Kimutatták, hogy afroamerikai emberekben nagyobb mértékű a kokainfelvétel, de később emelkedik a szintje a maximális értékre és lassabb a szer ürülése, mint a kaukázusiakban. A két csoport között a metamfetamin farmakokinetikájában nem volt különbség.

"Az eredmények arra utalnak, hogy más faktorok lehetnek felelősek az afroamerikaiak korábbi tanulmányokból ismert, alacsonyabb szintű metamfetamin függőségéért" - mondta Fowler, majd hozzátette: "A kokain farmakokinetikájában megfigyelt különbségek meglepőek, mivel a kokainfüggőség előfordulási gyakoriságában nincs különbség a két etnikai csoport között."

További érdekesség, hogy a dopamin visszavételében szereplő transzporterek szintje az agy által felvett metamfetamin szintjével korrelált. Ez arra utalhat, hogy a transzportfehérjék valamilyen módon szerepet játszanak az agy drogfelvételében.

2008.10.20 09:51:46

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Ügyintéző

6 kérdés - e-bankolás: nyugodt nyaralás?

Annak is érdemes elgondolkodnia banki ügyei internetes intézésén mint lehetőségen, aki különben programnak tekinti a csekkfeladást vagy a várakozást a bankfiókban. Még egy nyugdíjas sem időmilliomos...

tovább

Tippek:

Nyugodtabban alszunk, ha nincs túl meleg a hálószobában. Érdemes ezt a helyiséget egy kicsit kevésbé fűteni. Az ideális alvási hőmérséklet 16-18 C körül van. A programozható fűtéssel a felkelés idejére csinálhatunk picit melegebbet.


Szponzorált hirdetések