Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Felnőtt ember miért iszik tejet?

kategória: Táplálkozás

A tejről mindenki tudja, hogy minden korosztály számára tápanyagban gazdag ital, amely rengeteg fehérjét, kalciumot, D-vitamint, káliumot és egyéb vitamint illetve ásványi anyagot tartalmaz. Egészségügyi előnyei ellenére az amerikai felnőttek több mint fele teljesen kiiktatta a tejet étrendjéből a mezőgazdasági minisztérium adatai szerint.

Számos egyéb tényező mellett a laktózérzékenységnek is köze lehet a tejfogyasztás csökkenéséhez. A laktóz-intolerancia országonként és etnikumonként nagyon eltérő: az észak-európai származású amerikaiak körében például alacsony, míg a kelet-ázsiai származásúak között magas a rendellenesség előfordulása. A becslések szerint a világ felnőtt népességének mintegy kétharmada képtelen megemészteni a laktózt, más szakértők pedig háromnegyedre teszik ezt az arányt.

Miért isznak az emberek mégis tejet felnőttkorukban? A többi emlőshöz hasonlóan az embercsecsemők is nagy mennyiségű laktáz enzimet termelnek, ami lehetővé teszi, hogy szervezetük megeméssze a laktózt. Ötéves kor körül azonban a laktáztermelés csökken, ami valószínűleg segíti a csecsemő és az édesanya elválását. A PLOS Computational Biology szakfolyóirat azonban közölt egy olyan tanulmányt, mely szerint körülbelül 7500 évvel ezelőtt Közép-Európában egy olyan genetikai mutáció alakult ki, amely oda vezetett, hogy egyesekben még jóval a gyermekkor után is termelődött laktáz enzim.

Azt nem tudjuk pontosan, hogyan terjedhetett el a laktóztolerancia, de az egyik elmélet szerint a Kelet-Európából kivándorló gazdálkodók olyan nemesített terményeket vittek magukkal, amelyek új környezetükben nem éltek meg. Mivel rossz volt a termés, a vízforrások pedig szennyezettek voltak, egyre inkább a tehéntejhez folyamodtak a túlélés végett, így lassan természetes részévé vált az étrendjüknek.

2013.06.29 00:02:00

forrás: Medipress


Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább

Tippek:

A piaci és főként haza zöldségek frissebbek, ezért nagyobb vitamintartalmuk. Ha nyugdíjas, kihasználhatja a délelőtött, a piac általában szerdán délelőtt a legolcsóbb.


Szponzorált hirdetések