Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Kevesebbet eszik, mégis hízik télen?

kategória: Elhízás, Táplálkozás

A fürdőruhával együtt januárig még a fogyókúra gondolatát is félretesszük. Az emberek átlagosan 1-2 kilót szednek fel a téli időszakban. De tényleg elkerülhetetlen ez?

Sokan úgy gondolják, többet kell enni ahhoz, hogy melegen tartsuk magunkat. Ahmed Ahmed, a Bupa Cromwell Kórház bariátriai sebésze szerint azonban ez óriási tévedés. A túlsúlyos emberek valójában jobban fáznak. Ha valaki a többletkalóriáktól meghízik, fehér zsírszövetet halmoz fel. Az melegen tartó zsír viszont a barna zsírszövet, ami csak a csecsemőkre jellemző, és genetikailag meghatározott.

Az egyik elmélet szerint őseinknek még fel kellett készülniük az ínséges téli hónapokra. Genetikailag be vagyunk programozva arra, hogy megnövesszük zsírtartalékainkat ősszel, hogy túléljük a telet. Csak az a baj, hogy napjainkban egész évben bőséges élelmiszer áll rendelkezésünkre. Nincs ínség, így nem kell felhasználnunk a zsírtartalékot. Miért érzik sokan úgy, hogy mindig éhesek? A mérsékelt övi tél hőmérséklete nem indokol jelentős változásokat az étvágyunkban. Viszont a sötétség által kiváltott melatonin hormon szerepet játszhat az étvágy alakulásában. "Tavasszal és nyáron a melatonin szintje alacsony, ősszel és télen azonban megemelkedik" - mondja dr. Perry Barrett, az Aberdeen Egyetem szakértője. Ez a hormon pedig befolyásolja az étvágyunkat.

Ősszel általában az elfogyasztott élelmiszer fajtája változik meg. Tavasszal és nyáron sok szénhidrátot eszünk, ősztől azonban hajlamosabbak vagyunk zsírosabb ételekre váltani. Craig Jackson, a Birminghami Egyetem professzora szerint ennek oka talán csak a boldogtalanság. Télen az emberek hajlamosabbak a lehangoltságra, és ilyenkor előszeretettel választanak olyan ételeket, amelyek némi vigaszt nyújtanak. Télen gyakran választunk energiában és kalóriában gazdag ételeket, amelyek édesebbek és zsírosabbak. Ezzel csak az a baj, hogy ezek elkerülhetetlenül a vércukor hirtelen lezuhanását eredményezik, amitől még jobban kívánjuk az energiát. Lassanként beleragadunk az ördögi körbe, ráadásul a kalóriatöbbletet zsír formájában raktározzuk el.

Sokan arra panaszkodnak, hogy nem esznek többet, mégis híznak. A kutatások azt mutatják, hogy a D-vitamin alacsony szintje befolyásolhatja a téli testsúlyunkat, mert több zsírt raktároznak, bár az e mögött rejlő mechanizmus egyelőre ismeretlen.

Még a tévézés is az okok közé sorolható. Amint beköszönt a hideg ősz, vége a szabadtéri programoknak, a többség leül a televízió elé. A szakemberek arra intenek mindenkit, hogy ilyenkor különösen figyeljünk oda a rendszeres testmozgásra és az egészséges étrendre.

2011.10.31 00:02:00

forrás: Medipress


Tippek:

A zöld tea rendszeres fogyasztása esetén bizonyított, hogy a koleszterin olyan kémiai változásokon megy át, ami végső soron fokozza a kiválasztását a szervezetből, így kevésbé tud lerakódni az erek falában.


Szponzorált hirdetések