Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A cukormentes üdítő is hizlal

kategória: Elhízás, Táplálkozás

A sörhasnak milliárdnyi oka van. A titok a bélbaktériumokban rejlik. A kutatók szerint ugyanis jelentős hatást gyakorolnak a testsúlyra.A fruktóz (gyümölcscukor), a mesterséges édesítők és a cukoralkoholok (szintén egy alacsony kalóriatartalmú édesítő) nagy mennyiségű fogyasztása azt eredményezi, hogy a belekben élő baktériumok másként alkalmazkodnak az életkörülményekhez. Ez a változás pedig megzavarja a jóllakottsági jelzéseket és az anyagcserét. Ez derült ki az Obesity Reviews cikkéből.

Aki folyamatosan fáradt, és hízásnak indult, annak valószínűleg lelassult az anyagcseréje. "Az édesítőkben gazdag környezethez való alkalmazkodás negatívan befolyásolhatja az egészségünket" - hívta fel a figyelmet Amanda Payne, a kutatás vezetője. Mi történik? Ahogy a bélflóra baktériumai lebontják az élelmet, melléktermékként rövid láncú zsírsavak keletkeznek. Ezek a szervezet energiaforrásaként szolgálnak. De ahogy az édesítőkhöz szokott baktériumok kezdenek elszaporodni, és egyre hatékonyabban bontják le a nagy mennyiségű fruktóz-szirupot, mesterséges édesítőt és cukoralkoholt, úgy egyre több keletkezik ezekből a zsírsavakból (ez persze nem jelenti azt, hogy a cukor bármelyik mesterséges édesítőnél jobb lenne). Ekkora mennyiségben a zsírsavak elnyomják a jóllakottsági jelzéseket. "Így előfordulhat az, hogy nem érezzük, ha tele vagyunk, és akkor is folytatjuk az evést, amikor már nem kellene" - magyarázta Amanda Payne. 

Mintha a túlevés önmagában nem lenne elég nagy baj, a rövid láncú zsírsavak a gyulladásos folyamatokat is elősegítik a bélfalban. A gyulladás károsítja a szöveteket, és a "szivárgó bél szindrómához" vezethet. Ez azt jelenti, hogy a károsodott szöveten át a baktériumok a véráramba kerülnek, és további gyulladásokat idéznek elő. Ez pedig inzulinrezisztenciához, coronaria szívbetegséghez, agyvérzéshez és 2-es típusú cukorbetegséghez vezethet.

A kutatók összefüggést fedeztek fel a diétás üdítők és a túlsúly között. Akik napi kettőnél több ilyen italt ittak, azoknak 10 év alatt ötször nagyobbra nőtt a derékbőségük, mint azoknak, akik tartózkodtak annak fogyasztásától. Talán azért döntöttek az édesítőszert tartalmazó innivaló mellett, mert fogyni akartak. A kalóriamentes cukorpótlók szintén becsaphatják az agyat, mely így még több cukorra vágyik. 

Ami a beleket illeti, egyelőre nem tudni, hogy egy diétás üdítő is ugyanolyan rosszat tesz-e, mint tíz. "Magam részéről csak annyit tudok mondani, hogy nem iszom üdítőt, se cukrosat, se cukormenteset. A legritkább esetben kerül a tányéromra feldolgozott élelmiszer, különösen, ha sok benne a fruktóz-glükóz szirup - árulta el Amanda Payne. - Legokosabb minimálisra szorítani az édesítőszereket tartalmazó termékek fogyasztását, és inkább tiszta vizet inni. Az egészséges bélflóra fenntartása érdekében fontos a sok zöldség, gyümölcs és teljes kiőrlésű gabona."

2012.07.17 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Visszérbetegség

Így kezelhetjük a visszérproblémákat

Ha már kialakultak a visszeres problémák, a betegség súlyosbodásának és a későbbi szövődmények kialakulásának megelőzése érdekében érdemes mielőbb megkezdeni a kezelést. A legjobb eredmény általában a terápiás lehetőségek kombinációjával érhető el.

tovább

Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább


Szponzorált hirdetések