Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Miért gyakoribb férfiak között az alkoholizmus?

kategória: Alkoholizmus

Az alkoholizmus a leggyakoribb szenvedélybetegség, azonban férfiak között kétszer olyan gyakori, mint nőknél. A Biological Psychiatry hasábjain közölt tanulmány rávilágít a jelenség biológiai hátterére: a főbűnös a dopamin.
A Columbia és a Yale egyetemek munkatársai alkoholt alkalomszerűen fogyasztó egyetemista nőket és férfiakat  tanulmányoztak. Miután az alanyok alkoholt, illetve alkoholmentes italt fogyasztottak, pozitron emissziós vizsgálatnak (PET) vetették őket alá, megállapítva agyi aktivitásuk, valamint az agyi dopaminszint változásait.

A dopamin egy igen sokrétű biológiailag aktív anyag, azonban az agyban főként a jutalmazásért felelős hormon - a szint emelkedése kielégültségi érzést von maga után, például szex, vagy droghasználat következtében.

Dr. Anissa Abi-Dargham és munkatársai megállapították, hogy férfiakban ugyanolyan mennyiségű alkohol nagyobb dopaminszint-változást eredményezett, mint nőknél volt tapasztalható. A hatás főként az agy jutalmazásét felelős magvaiban volt látható. Vagyis az alkoholfogyasztás megélése férfiaknál pozitívabb hatáshoz vezetett. Ez a visszacsatolás viszont elősegíti az alkoholista magatartás kialakulását.

2010.11.10 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Korhullám és várható hatások

Nem kell sokat várni ahhoz, hogy a nyugati irányzatok, életstílus elérje Európa közepét, Magyarországot. Éppen ezért ahhoz, hogy a korhullám várható hatásairól reális képet rajzoljunk, meg kell ismerni a nyugati társadalmak átalakulását, trendjeit.

tovább


Szponzorált hirdetések