Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Ezért hat bénítólag a túl nagy tét

kategória: Pszichológia

Az emberek gyakran megijednek és meghátrálnak egy nagy szakmai vagy pénzügyi kihívás láttán, mivel félnek a bukás lehetőségétől. A Kaliforniai Műszaki Egyetem (CalTech) kutatásaiból az is kiderült, hogy az, aki ilyen esetekben félve vág bele a feladatba, rosszabbul is teljesít. A sportban, játékban vagy éppen a munkában is gyakori, hogy valaki a nagy tét elől meghátrál. A kutatók szerint azért, mert olyan nyomást gyakorol ránk, hogy attól tartunk, elbukunk.

"Ez egy kissé váratlan következtetés, hiszen azt gondolhatnánk, hogy minél nagyobb a fizetés, az emberek annál jobban, keményebben fognak dolgozni, amíg el nem érik teljesítőképességük határát. De a kutatások azt mutatják, hogy ez kezd megfordulni, és akkor igaz, ha kevesebb a fizetés, kisebb a tét" - magyarázta Vikram Chib, a kutatás vezetője. A korábbi kutatások szerint ez azért következhet be, mert az emberek a nagy tét láttán olyan izgatottá válnak, hogy rosszabbul teljesítenek.

Chib és csapata önkéntesek agyát agyi képalkotóval (MR) vizsgálta meg, hogy lássák, mi is zajlik valójában az agy különböző területein ilyen stresszes helyzetben. A kutatók szerint, ami valójában történik, az nem más, csak egyszerűen félünk, hogy elveszítjük a potenciális jutalmat, fizetést. Ráadásul az is kiderült, hogy minél jobban aggódik valaki emiatt, annál rosszabbul fog teljesíteni. A kutatók azonban úgy vélik, ha valaki tudja magáról, hogy nehezen viseli a kihívásokat, edzéssel javíthat teljesítményén, vagyis ilyenkor érdemes több kihívásba is belevágni.

2012.05.16 00:02:00

forrás: Medipress


Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések