Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Miért esznek a férfiak kevesebb zöldséget?

kategória: Pszichológia, Táplálkozás

A férfiak sokkal kevésbé szeretik a zöldségeket és a gyümölcsöket, mint a nők. A jelek szerint a kutatók megtalálták ennek a jelenségnek a pszichológiai hátterét: egy új tanulmány szerint a férfiak kevésbé hiszik el, hogy a zöldségek és a gyümölcsök fogyasztása fontos szerepet játszik az egészség megőrzésében. "Felmérésünk eredményei azt mutatták, hogy a férfiak kevésbé érzik maguk magabiztosnak, ha zöldségeket vagy gyümölcsöket fogyasztanak, különösen munka és tévénézés közben" - mondta erről John A. Updegraff, az ohiói Kent Állami Egyetem pszichológia docense, a tanulmány szerzője.

A kutatási eredmények szerint az egészséges étkezésre és a fokozott zöldségfogyasztásra vonatkozó felhívások és egészségügyi ajánlások közel sem olyan hatásosak a férfiak esetében, mint a nőknél. A tanulmány során Updegraff és kutatótársai arra keresték a választ, hogy vajon a "tervezett viselkedés elmélete" elnevezésű pszichológiai jelenség magyarázatot adhat-e a férfiak jóval kisebb mértékű zöldség- és gyümölcsfogyasztására. "A tervezett viselkedés elmélet elsősorban az emberek meggyőződése vagy hite és viselkedése között fennálló kapcsolatot vizsgálja" - magyarázta Updegraff doktor.

A kutatók összesen 3400 résztvevő adatait használták fel, azokból kiderült a résztvevőknek a különféle ételekhez kapcsolódó meggyőződése, hozzáállása és viselkedése. Az adatok elemzése során a kutatók megállapították, hogy a nők gyümölcsökhöz való hozzáállása jellemzően sokkal pozitívabb, mint a férfiaké. A férfiakhoz viszonyítva a nők például jóval nagyobb arányban gondolták úgy, hogy a sok zöldség és gyümölcs fogyasztásától jobban fognak kinézni, és tovább élnek.

A felmérésből az is kiderült, hogy a nők sokkal szívesebben nassolnak friss gyümölcsöket, és ha fáradtak, vagy nagyon éhesek, akkor is gyakran esznek zöldségeket. A megkérdezett férfiak többsége úgy érezte, hogy környezetük túlságosan is megpróbált rájuk hatni, hogy egyenek több zöldséget, tehát az erőltetett ráhatás a férfiak számára nem bizonyult megfelelő motivációnak.

A tanulmányt az Appetite című folyóirat augusztusi számában publikálták.

2012.09.04 00:02:00

forrás: Medipress


Tippek:

Amikor úgy enne valamit, valójában sokszor csak szomjas. Bármily furcsán hangzik, az embereket gyakran megtéveszti hiányérzetük. Először mindig kezdje ivással, és figyelje, valóban éhes-e még. A hideg gyümölcsteát ajánljuk szomjoltónak.

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések