Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Miért esnek el az idősek otthon és az utcán?

kategória: Balesetek, elsősegély, Öregedés

Különböző kockázati tényezők játszanak szerepet az időseknél a kültéri és beltéri esésekben. Egy új tanulmány szerint ezeket a különbségeket be kellene építeni a megelőző programokba és egyaránt figyelembe kellene vennünk az idősek életstílusát és környezetét.

Amerikai kutatók 70 éves vagy annál idősebb, Boston környéki időst tanulmányoztak, összesen 765 személyt. Két év alatt a résztvevők 598 benti és 524 kinti esést jelentettek. Minden baleset után be kellett számolniuk az esés körülményeiről.

A tanulmány szerint azok, akik bent estek el, keveset mozgó életstílust folytattak, több gyógyszert szedtek és gyengébbek voltak kognitív és gondolkodó képességeik. Ezzel ellentétben azok a résztvevők, akik kint estek el, átlagban fiatalabbak voltak, többségük férfi, jobb iskolázottságú, életmódjuk jobb egészségi állapotról árulkodott.

A tanulmány a Journal of the American Geriatrics Society folyóirat szeptember 8-i számában jelent meg az interneten. A főszerző, Marian T. Hannan szerint ez a tanulmány számos következményt von maga után. A kutatónő szerint az eredmények nem feltétlenül a gyenge egészségi állapotot mutatják, így az esés megelőző programokat más oldalról kellene megközelíteni.

"A legtöbb megelőző program a beltéri esésekre helyezi a hangsúlyt az erő, az egyensúly és a testtartás edzésekkel; a segítő eszközök használatával; a gyógyszeres kezelésekkel; bizonyos gyógyszerek mennyiségének csökkentésével, a látás javításával és az otthoni veszélyek kiküszöbölésével" - mondták Hannan és kollégái.

Az amerikai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) szerint ezeknek a programoknak a nagy része nem veszi számításba a kinti esések okait, melyek az idősek baleseteinek évente a felét teszik ki. A kültéri esések főként járdákon, utcákon, járdaszegélyeken vagy parkolóhelyeken történnek, hangsúlyozta Hannan az intézet egyik sajtóközleményében.

"Az egészséges, aktív idős embereknek figyelniük kellene a környezetükre, különösen amikor az utcán sétálnak. Nagyobb figyelmet kellene fordítani a kinti környezeti veszélyforrások kiküszöbölésére, különösen a járdákra, járdaszegélyekre és utakra, az egyenetlenségek kijavítására, a törmelékek eltakarítására, rámpák felszerelésére az útkereszteződéseknél és a festett járdaszegélyekre" - ajánlja Hannan.

2010.10.23 00:02:00

forrás: Medipress


50plusz.hu Fórum

Tippek:

A vashiány ellensúlyozására együnk sok száraz lencsét, babot, borsót, zabpelyhet, sovány marhahúst, teljes kiőrlésű lisztből készült és rozskenyeret, véres hurkát.


Szponzorált hirdetések