Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Miért érezzük hosszabbnak a négynapos munkahetet?

kategória: Pszichológia

Néha előfordul, hogy valamilyen szerencsés oknál fogva csak négy munkanap van a héten. Örömmel vágunk neki a rövidebb hétnek, de hamarosan meglepődve tapasztaljuk, hogy mintha sosem akarna véget érni. Bár eddig nem készült olyan pszichológiai kutatás, amely közvetlenül vizsgálta volna e jelenséget, az lehet az oka, hogy az embereket könnyen összezavarja a rutin felborulása. "Ha tippelnem kellene, azt mondanám, azért lehet, mert a négynapos munkahét sokkal ritkább, és eltér a tipikus ötnapos hetektől - magyarázza Marc Buehner, a Cardiff Egyetem pszichológusa. - Vannak olyan laboratóriumi kísérletek, amelyek azt bizonyítják, hogy a megjósolható eseményeket rövidebbnek érzékelünk, mint az előre nem láthatókat."

Marc Buehner ezzel egy 2007-ben a PLOS One szaklapban közzétett kísérletre utal, amelyben a kutatók 10 képet mutattak a résztvevőknek, amikből 9 azonos, egy pedig kakukktojás volt. Az egyes képek 500 ezredmásodpercig jelentek meg. A képsorozat megtekintése után az alanyoktól azt kérdezték, vajon a kakukktojás kép rövidebb vagy hosszabb ideig volt látható a képernyőn, mint az egyforma képek. Az alanyok kivétel nélkül tévesen azt gondolták, hogy a kakukktojás kép hosszabb ideig tűnt fel a képernyőn.

Marc Buehner szerint ez nem csak a kakukktojás képek esetében működik így, hanem bármilyen megjósolható rutin esetében megfigyelhető. Ha például az 1 - 2 - 3 - 4 - 8 - 6 - 7 számsort mutatják valakinek, úgy tűnik számára, hogy a 8-as szám hosszabb időre tűnik fel, mint a többi. "Ennek egyik magyarázata az lehet, hogy az idegrendszer talán elfojtja az aktiválást a megjósolható, illetve ismerős eseményekre. Ez evolúciós értelemben is logikus lehet, mivel a megjósolható dolgokat az erőforrások megőrzése érdekében használjuk ki" - magyarázta a kutató.

Ezzel vissza is tértünk a végtelennek tűnő négynapos munkahét kérdéséhez: valószínűleg azért érezzük hosszabbnak, mert felborítja a napokhoz fűződő hétköznapi rituáléinkat.

2013.03.13 00:02:00

forrás: Medipress


Tippek:

Nem mindenkinek és mindig sikerül fogait teljesen megtisztítani pusztán fogkefével. A fogközökből naponta érdemes eltávolítani az ételmaradékot a drogériákban kapható fogselyemmel.


Szponzorált hirdetések