Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Hogy lehet száz évig élni?

kategória: Öregedés

Egy új kutatás szerint azokban az emberekben, akik legalább száztíz évig élnek, ugyanannyi betegségokozó gén található, mint az általános népességben, ugyanakkor olyan védőgénekkel vannak megáldva, amelyek elősegítik a hosszú életet. Nagyon ritka a százéves életkort meghaladó ember - a fejlett országokban mindössze 5 millióból egy. Egyre több bizonyíték mutat arra, hogy az ilyen magas életkor esetében a genetika jelentős szerepet játszik - írja tanulmányában dr. Thomas Perls, a New England Centenarian Study igazgatója.

A kutatócsoport korszakalkotó kutatásában egy 114 évet megért férfi és nő teljes genomszekvenciáját elemezve kimutatta, hogy nekik is ugyanannyi betegséggel összefüggő génjük van, mint az átlagembereknek. A férfiban például a vastagbélrák megnövekedett kockázatával összefüggő 37 génmutációt mutatták ki. A férfiban élete során egy alkalommal ki is alakult obstruktív vastagbéldaganat, de mivel nem lett áttétes, műtéttel gyógyítható volt. Még halála előtt nem sokkal is fantasztikus szellemi és fizikai állapotnak örvendett.

A nőben több olyan genetikai variációt is kimutattak, amely az öregedéssel összefüggő betegségekkel, például szívbetegséggel, Alzheimer-kórral és rákkal áll kapcsolatban. Pangásos szívelégtelenség és enyhe kognitív hanyatlás jelentkezett is nála, de ezek csak 108 éves korától kezdve váltak nyilvánvalóvá.

Dr. Perls elmondta, az új eredmények is azt bizonyítják, hogy a száz éven felüliekben is ugyanannyi betegséggel összefüggő gén fordul elő, mint az általános népesség tagjaiban. Az egyetlen különbség az lehet, hogy a száz éven felüliek hosszú élettel összefüggő génvariánsai ellensúlyozzák a betegséggéneket. Ez a hatás olyan mértékű lehet, hogy a betegség meg sem jelenik, vagy ha mégis, akkor enyhébb, illetve az élet vége felé tolódik.

2012.01.16 00:02:00

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések