Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Miért egészségesebbek az egészségpénztári tagok?

kategória:

Az egészségpénztári tagok nagyobb valószínűséggel kerülik el a súlyos, magas egészségügyi kiadásokkal járó betegségeket. Gyakrabban vesznek igénybe egészségügyi ellátásokat, gyakrabban keresnek fel szakorvost és váltanak ki gyógyszereket, de ezt időben teszik - derült ki a Budapesti Corvinus Egyetem Teljesítménymenedzsment Kutatóközpontja által, az AXA Önkéntes Egészségpénztár felkérésére végzett kutatásból.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) az egészségpénztári tagokra öt év alatt átlagban mindössze 497 ezer forintot költött, míg a nem egészségpénztári tagokra öt év alatt átlagban 9 százalékkal többet, 542 ezer forintot. A táppénzkiadások nélkül, tehát csak a betegségek kezelésének a költségeit tekintve a nem egészségpénztári tagokra átlagosan 39,5 százalékkal több kiadás jutott, összesen 369 304 forint a tagok 264 817 forintos értékével szemben.

Az egészségpénztári tagok nagyobb valószínűséggel fordulnak orvoshoz a betegségek korai fázisában, így több olcsó szolgáltatást vesznek igénybe. A társadalombiztosítás szempontjából "költségesnek" számító betegek többsége azonban a nem egészségpénztári tagok közül került ki: öt év alatt a 100 ezer forintos járóbeteg-ellátási költséget a nem tagok több mint 20 százaléka, az egészségpénztári tagoknak viszont csak valamivel több mint 10 százaléka haladta meg.

A kutatás rávilágított arra is, hogy az egészségpénztári tagok magatartása egészségtudatosabb: gyakrabban, átlagosan 18 százalékkal többször vesznek részt például emlőrákszűrésen, mint azok, akik nem tagjai egészségpénztárnak.

2011.05.12 00:02:00

forrás: MTI

Kapcsolódó hírek, érdekességek    Szponzorált hirdetések