Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Miért csukjuk be a szemünket, amikor tüsszentünk?

kategória: Gondolta volna?

Igen elterjedt az a tévhit, szemünk becsukásával tüsszentéskor azt előzzük meg, hogy szemeink kiugorjanak a helyükről. Szemgolyónkat hat erős izom tartja a helyén, így szinte lehetetlen, hogy egy szimpla tüsszentés következtében kiugorjon a helyéről - mondta Bert Moritz, a Mayo Klinika szemésze. (De bármilyen furcsán hangzik is ez, bizony a történelemben volt már rá példa. Dr. Rachel Vreeman, a Don"t Swallow Your Gum! Myths, Half-Truths, and Outright Lies About Your Body and Health című könyv társszerzője beszámolt róla, hogy a New York Times 1882. április 30-ai számban olvashatunk egy esetről, amikor egy nőnek tüsszentés közben kiugrott az egyik szemgolyója a helyéről. Ennek ellenére ez nem egy mindennapi eset, és Vreeman is megjegyezte, hogy csak azokkal fordulhat elő, akiknek eleve gyenge a szemizmuk.)

Robert Nacleiro, a Chicago Orvosi Egyetem professzora ehhez még hozzátette, hogy tüsszentés közben a levegő az orrunkon át távozik, amit csontok és szövetek választanak el a szemünktől, így az orrunkban történő nyomásnövekedés a szemünkre nem hat ki.

De akkor mégis miért csukjuk be a szemünket tüsszentés közben? Bert Moritz szerint egyszerű feltételes reflexről van szó, tüsszentéskor agyunk azt az üzenetet küldi a szemizmok számára, hogy zárják be a szemünk. Ha kipróbáljuk, nyitott szemmel egyszerűen nem is vagyunk képesek tüsszenteni, hacsak ujjainkkal nem feszítjük ki szemhéjainkat. A becsukódó szem jelenségének hátterében egyes biológusok szerint egyébként az is állhat, hogy nem szeretnénk, ha a tüsszentés során távozó anyagok a szemünkbe kerülnének.

2013.04.21 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Lélek

A lelki érem két oldala

Mi egészséges, és mi nem, ha a lelkünkről van szó? A válasz nem egyszerű. A lelki egészség és betegség között nem húzható éles határ. Meghatározza idő, hely, kultúra, és aki megmondja. Őrült vagy zseni? Normális vagy nem? Attól függ...

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések