Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Az idősek boldogabbak! De miért?

kategória: Pszichológia

Pszichológusok szerint a kognitív folyamatok felelősek azért, hogy az idős emberek boldogabbak. Például: a pozitív eseményekre koncentrálnak és emlékeznek inkább, a negatív dolgokat pedig maguk mögött hagyják. Valószínűleg ezek a folyamatok segítenek szabályozni az érzelmeiket, így meglátják az élet napos oldalát is. "Sok jó elképzelés létezik a boldogság életkoronkénti eltérésével kapcsolatban, a legtöbb kutatás azonban nem talált ezekre közvetlen bizonyítékot" - mondta el Derek M. Isaacowitz, a Northwestern Egyetem pszichológusa. A Perspectives on Psychological Science című folyóirat egyik új cikkében Isaavowitz és a néhai Fredda Blanchard-Fields a Georgia Műszaki Egyetemről pontosabb kutatások szükségességét hangsúlyozta. 

A kutatók, köztük a szerzők is rájöttek, hogy ha idősebbeknek mutatnak arcokat vagy helyzeteket ábrázoló képeket, akkor ők inkább a vidámabbakra emlékeznek ezek közül. Más kutatások szerint: ahogy az emberek öregszenek, inkább olyan szituációkat keresnek, amelyekben jó kedvre derülhetnek. Megtanulják, miként kerekedjenek felül a veszteségeken és az el nem ért céljaik feletti csalódottságon. Ami hiányzik, az a konzisztens közvetlen kapcsolat igazolása a feltételezések és a jelenség között. Isaacowitz szerint az egyik ok az lehet, hogy a laboratóriumi vizsgálatok eredményei nem őszinték. "Amikor a kognitív folyamatokkal szeretnénk előre jelezni a kedélyváltozást, nem mindig sikerül. Néha nem lesz jobb kedvük az embereknek attól, hogy pozitív töltetű képet nézegetnek" - magyarázta.

A szakirodalom szintén ellentmondásokra hívja fel a figyelmet. Néhányan, például a fiatalok, sokszor attól érzik jobban magukat, ha mások helyzetében vagy vonásaiban a negatívumokat hangsúlyozzák. Némely pszichológus úgy véli, hogy bizonyos kognitív teszteken elért magas pontszám egybevág az időseknek azzal a képességével, hogy megőrizzék jó kedélyüket. Mások viszont azt feltételezik, hogy az idősebb kori pozitív életfelfogás a kognitív képességek hanyatlásának velejárója, mely egész egyszerűen egyszerűbb, vidámabb gondolatokra késztetik őket. Isaacowitz szerint nem biztos, hogy a szigorúbb módszerek felülírják a jelenlegi elképzeléseket, de teljessé tehetik a képet. "Nem lehet egyszerűen kimondani, hogy az idősebbek boldogabbak. Ha a nagy átlag tekintetében ez is az igazság, akkor is tudnunk kell, hogy milyen helyzetben teszi ez a bizonyos stratégia boldoggá azt a bizonyos embert" - vélekedett a szakember.

2012.01.17 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Csökkent munkaképesség - Leszázalékolás

Milyen formában dolgozhat tovább, vagy milyen pénzbeli ellátásra tarthat igényt az a dolgozó, akinek egészségi állapota betegség vagy baleset következtében annyira leromlik, hogy munkakörének feladatait többé nem tudja ellátni?

tovább


Szponzorált hirdetések