Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Másként működik a nők és a férfiak agya?

kategória: Pszichológia

A férfiak térérzékelése jobb, a nők viszont a verbalitásban és a tárgyakra való emlékezésben jobbak - mutatták ki azok a friss kutatások, amelyekről a Brit Pszichológus Társaság nemrég megrendezett éves konferenciáján számolt be Diane Halpern, a Claremont McKenna Egyetem pszichológus professzora. Mivel ezek a jellemzők minden kultúrában és népben ugyanúgy megfigyelhetők, a különbség valószínűleg biológiai eredetre vezethető vissza a természetben.

Halpern professzor annak reményében szólalt fel a londoni konferencián, hogy helyesbítheti azt az 1980-as években elterjedt népszerű elképzelést, mely szerint a férfiak és a nők agyának "vezetékezése" szinte azonos, a különbséget csak a kultúra és a természet okozza. Szerinte, bár valóban eltérő módon szocializáljuk a fiúkat és a lányokat, a biológia is hozzájárul az eltérésekhez.

A férfiak és a nők közötti néhány, vélhetően biológiai eredetű különbség közé tartozik például az, hogy a férfiak jobban el tudják képzelni a tárgyakat három dimenzióban, ez segít a tájékozódásban. Ezt az eltérést a kutatások már három hónapos csecsemőkben is kimutatták. A nők viszont jobban emlékeznek arra, hol vannak a tárgyak, és nagyobb valószínűséggel tájékozódnak tereptárgyak segítségével, nem pedig a térérzék alapján, ahogyan a férfiak többsége.

Egyes eltérések oka a nemek között a kulturális nyomás lehet. Halpern professzor szerint ilyen például az, hogy a férfiakat általában jobbnak tartják a matematikában, a nőket pedig az írás-olvasásban. Ezek az eltérések azonban a nemi egyenlőségben élen járó társadalmakban elmosódnak.

De miért lehet az, hogy a vállalati vezetők 90 százaléka férfi, az asszisztensek 90 százaléka pedig nő? Halpern szerint amíg a nők végzik a "gondozó" munkák nagy részét, például a gyermeknevelést vagy az idősek ellátását, az egyenlőtlenség nem fog megszűnni. A pszichológus úgy véli, hogy a társadalom sok tehetséges férfit elveszít gondozói vonalon. "Hogyan lehet egyenlőség a munkahelyen, ha nincs egyenlőség otthon?" - tette fel a kérdést a szakértő.

2012.05.11 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Titóniusz, Descartes, Hufeland és a többiek

Az ember ősidőktől kezdve szeretne hosszabban élni, és természetesen vágyai között szerepel a halhatatlanság is. Szeretne aktív, önálló, boldog életet élni, bajok, betegségek, nyomorúságok nélkül. Számos mítosz, legenda dolgozza fel ezt a vágyat.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések