Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Mialatt alszunk, agyunk az emlékek közt takarít

kategória: Egészségügyi tájékoztatás, Neurológia

Agyunk alvás közben feldolgozza a minket ért információkat, és azokat raktározza el, amelyeket a jövőre nézve hasznosnak tart - állítja egy tanulmány, amely nemrég jelent meg a Journal of Neuroscience című folyóiratban. A kutatókat az is érdekelte, miként dönti el az agy, hogy mi fontos és mi nem. "Vizsgálatunk eredményei azt mutatják, hogy az alvás alatt lezajló memóriarögzítés része egy alapszintű válogatási folyamat, ennek során dönti el agyunk, hogy a számos információ közül, amelyek a nap során eljutottak hozzá, melyeket szükséges átküldenie a hosszú távú memóriába. Az is kiderült, hogy elsődlegesen a jövőbeni igényekre, elvárásokra való tekintettel raktároz" - mondta Jan Born, a tanulmány szerzője, a németországi Lubeck Egyetem munkatársa.

A kutatók két kísérletet is végeztek 191 önkéntes segítségével. Az első kísérlet során arra kérték meg a jelölteket, hogy jegyezzenek meg negyven szópárt. A második kísérlet résztvevőinek pedig egy kártyajátékot kellett játszaniuk, ahol állatok és tárgyak képeit párosították össze, valamint begyakoroltak néhány ütemsort, melyet az ujjukkal elkopogtak. Mindkét csoportban csupán az alanyok felének mondták meg, hogy tíz órán belül leellenőrzik, mire emlékeznek, de később valamennyiüket leellenőrizték. Voltak, akiknek megengedték, hogy a tanulás és az ellenőrzés között aludjanak, a többieknek nem.

Az ellenőrzés során egyértelműen kiderült, hogy jobban teljesítettetek a többieknél azok, akik alhattak, de ennél is érdekesebb, hogy kiemelkedően jó eredményt azok értek el, akik aludtak, és előre tudták, hogy a tanultakat számon fogják kérni tőlük. A kutatók EEG-készülékkel is ellenőrizték alvás közben a kísérleti alanyokat, és azoknál, akik tudtak a későbbi számonkérésről, fokozott agyi aktivitást tapasztaltak a mélyalvásuk során.

2011.02.19 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Segítenek-e megelőzni a megfázást a probiotikumok?

Az élet folyamán - ahogyan a táplálkozási szokásaink, úgy a bélben élő baktériumok aránya is számos változáson megy keresztül. Nem beszélve arról, hogy egy vírusfertőzés vagy egy kiadós antibiotikumos kezelés csorbát ejt a bélflórában.

tovább


Szponzorált hirdetések