Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Mi van egy mosolyban?

kategória: Pszichológia

Marianne LaFrance Lip Service (Mosolyszolgálat) című könyvében azt állítja, hogy a mosoly nem csupán örömteli arckifejezés, hanem "valóságos társadalmi mágnes, a megbízhatóság mérője, a düh szétszórásának eszköze, tapasz a sérült emberi kapcsolatokra, és a társas kapcsolatok megfelelő működését elősegítő kenőanyag". A Yale Egyetem pszichológusa szerint szánk sarkainak felfelé ívelése éppen ezért a leggyorsabban felismerhető arckifejezés. Könyvében a mosolynak a politikára, a munkára, az emberi kapcsolatokra és a kultúrára gyakorolt hatását taglalja.

Bár a mosoly gyakran jelzi a boldogságot, ezen kívül is számos érzelmet fejezhet ki az élvezettől a zavarodottságon és a megvetésen át egészen a becsapásig. A mosolygást illetően a nemek között is tapasztalható eltérés: a kutatások azt mutatják, hogy a lányok és a nők átlagosan többet mosolyognak, mint a fiúk és a férfiak. Ennek oka részben biológiai, mivel a nők "mosolyizma", a Zygomaticus maior vastagabb, mint a férfiaké. A másik ok az lehet, hogy a nők gyakrabban vállalnak munkát a szolgáltatóiparban, ahol elvárják tőlük a mosolygást. (Ezekben a szakmákban egyébként a férfiak is ugyanannyit mosolyognak, mint a nők.) A harmadik ok pedig az, hogy a lányok pozitívabb orientációval születnek a szocializációra, vagyis a konfliktusok elsimítására és más emberek érzelmi életének ápolására. Szociálpszichológusok szerint a mosoly számít az alapvető arckifejezésnek a nők esetében, míg a férfiaknál a semleges.

A mosoly általában pozitív kisugárzású, de nem feltétlenül megbízható. A "kétszínű mosoly" esetében például a külső kellem a személy igazi belső érzéseit palástolja. Más érdekességeket is említ a könyv a mosollyal kapcsolatban. Az egyik kutatásból az is kiderült, hogy a tettetett mosolyok átlagosan tízszer akkorák, mint a valódiak, valószínűleg azért, mert a műmosoly lényege az, hogy mindenki lássa. Végül pedig: míg a nyugati világban az öröm emotikonja :-), a szomorúságé pedig :-(, vagyis az emberek az arc alsó részére koncentrálnak az érzelmek kifejezésében, addig Japánban például a szem áll a figyelem középpontjában: a (^_^) jelenti az örömet, a (;_;) pedig a szomorúságot vagy a sírást.

2011.09.16 00:02:00

forrás: Medipress


Tippek:

Nem mindenkinek és mindig sikerül fogait teljesen megtisztítani pusztán fogkefével. A fogközökből naponta érdemes eltávolítani az ételmaradékot a drogériákban kapható fogselyemmel.

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések