Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Megvan a hőhullámok fészke

kategória: Változókor

Az Arizonai Egyetem munkatársai leírták, hogy az agy egyik területe indíthatja el azokat a hőhullámokat, melyek megkeserítik a változókorba lépő hölgyek életét. Az ilyen hőhullámok milliókat sújtanak, és nem csupán hölgyeket. Jelenleg még nem ismerjük a kellemetlen epizódok megjelenésének magyarázatát, melyeket gyakorta kifejezett izzadás is kísér.


Dr. Naomi Rance professzor és munkatársai azonban fontos lépést tettek a megoldáshoz vezető úton, munkájuk a hőhullámok jobb kezelését is elősegítheti. A Proceedings of the National Academy of Sciences oldalain bemutatott vizsgálat során olyan idegsejteket azonosítottak, melyek irányíthatják a rohamok jelentkezését. A KNDy-nak nevezett sejtek helye a hipotalamusz, mely igen fontos szerepet tölt be a hormonális és az idegrendszer szabályozásában.

A tudósok patkányban tanulmányozták az ominózus sejteket, és arra a következtetésre jutottak, hogy amennyiben esik a bőr hőmérséklete, a központ aktiválódik, és serkenti a bőr véráramlását, ezáltal növeli a hőmérsékletet. Hasonló értágulat jön létre a hőhullámok során is. Ez egyfajta hőleadási kísérlet a szervezet számára, hasonlóan az izzadáshoz. Mindazonáltal ezek az eredmények egy hosszú folyamat első lépéseit jelentik, jelenleg csupán azt tudjuk, az ösztrogén befolyásolja a hőszabályozást, a többi spekuláció.

Animáció: HáziPatika.com

2012.12.19 00:02:00

forrás: MedipressSzponzorált hirdetések