Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Nem jut eszébe hirtelen? Itt a magyarázat

kategória: Neurológia, Pszichológia

Belépett valahova, de hirtelen teljesen elfelejtette, hogy miért is ment oda? A Notre Dame Egyetem pszichológus kutatói szerint a küszöbbel együtt egyfajta "eseményhatárt" is átlépünk. Ezeket a "mentális eseményhatárokat" úgy lehet elképzelni, mint egy regényben vagy filmben a jelenetek közti váltást, melyek egy esemény végpontját, és egyben egy újabb esemény kezdőpontját jelölik. Egyik helyiségből a másikba lépve agyunk lezárja az egyik jelenetet, és felkészül a következő eseménysorra. Ilyenkor bizony előfordul, hogy rövid időre kihull agyunkból egy memóriadarab, és elfelejtjük, miért is mentünk abba a szobába.

A kutatók szerint bizonyos csengőhangok, illetve a csipogó és berregő hangok szintén rövidzárlatot okozhatnak agyunkban. Az evolúció során az ember csak az olyan hangok érzékeléséhez szokott hozzá, amelyek bizonyos energiaátvitelen alapulnak, mint például egy földre eső kődarab vagy egy ütő és egy dob találkozása. Ezeknek a hangoknak az eredetét az emberek többnyire tudják azonosítani, míg a mesterséges csipogás és a berregés forrását nem. A kutatók úgy vélik, az átmeneti zavar miatt az ilyen hanghatások is emlékkieséseket okozhatnak.

A csipogó hangokhoz hasonlóan a fényképek nézegetéshez sem szokott hozzá az ember az evolúció során, állítják a Notre Dame kutatói, ugyanis tudat alatt egyszerűen nem vagyunk képesek elvonatkoztatni a képeken szereplő személyektől, tárgyaktól. Egy korábbi kísérlet során bebizonyosodott, hogy az ember sokkal pontatlanabbul céloz darts nyilakkal, ha a céltáblára babákról vagy közeli ismerőseikről készült fotókat függesztettek, mint amikor az ellenségeikről vagy például Hitlerről készült fotókat tettek a helyükre, mivel az évmilliós gyakorlat hiányában az emberi agy képtelen elválasztani a látszatot a valóságtól.

A legtöbb ember érzett már olyat, mintha rezegne a zsebében a mobiltelefonja, de mikor előveszi, látja, hogy nem kapott üzenetet és nem is hívták. Ezek az úgynevezett fantomvibrációk is az agyban születnek, amikor az agy véletlenül téves következtetést von le a körülöttünk lévő kaotikus világból. Az agyba egyfolytában adatok érkeznek a külvilágból, miközben folyamatosan próbálja kiszűrni közülük a fontos információkat, de néha téved, bizonyos jelenségeket tévesen értelmez.

2012.05.04 00:02:00

forrás: Medipress


Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább

Tippek:

Hogy jó szájízzel tudjuk csökkenteni a sóbevitelt: együnk sóban-vízben főtt krumpli helyett héjában főttet, a kenyérre tegyünk sajt helyett fűszeres túrókrémet, használjunk a konzervzöldség helyett mélyhűtöttet!


Szponzorált hirdetések