Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Biodiverzitás a köldökünkben

kategória: Gondolta volna?

A legújabb, 66 ember részvételével készült, a PLoS ONE internetes kiadásában publikált elemzés a fültisztítóval vett minták alapján azt mutatta, hogy a köldök átlagosan 67 különböző baktériumfajnak is otthont ad. A "Köldök Biodiverzitás Projekt" vezetője, Rob Dunn, az Észak-Karolina Állami Egyetem biológusa elmondta, azért választották a köldököt kutatásuk tárgyának, mert ennek segítségével figyelemfelkeltő módon kommunikálhatnak a közvéleménnyel, és taníthatják az embereket az ökológiára és a hétköznapi élet evolúciójára. A köldök érdekes élőhely, ahol olyan organizmusok laknak, amelyekről nem sokat tudunk. Kevésbé van kitéve az elemeknek, mint a többi terület, és ritkábban mossuk meg, mint más bőrterületeket, ezért az itt élő baktériumközösséget kevésbé háborgatják.

A kutatók a kísérlet során tenyészeteket hoztak létre a résztvevők köldökéből származó baktériumokból, és az alanyok online képeket nézhettek a köldökükben élő organizmusokról. A DNS izolálása révén pontosan meghatározták az előforduló baktériumfajokat. Összesen 2368 baktériumfajt azonosítottak; ez rendkívül nagy biológiai sokféleséget jelez.

A vártnál sokkal több baktériumfajt mutattak ki, de ezek többsége ritkának számított, csupán néhány ember köldökében fordult elő. Az összes közül mindössze 8 olyan baktériumfajt azonosítottak, amelyek a vizsgált személyek több mint 70 százalékán előfordultak. E gyakori fajok közé tartoztak a Staphylococcus baktériumok, amelyek a bőrünk első számú védelmezői a kórokozókkal szemben. Szintén gyakori mikrobának számít a Bacillus egyik faja, amely a lábszagot is okozza, és amely valószínűleg a gombáktól védi a testünket, valamint a Micrococcus, amely mélyen a köldökben él, és még oxigén nélkül is képes életben maradni.

Rob Dunn úgy véli, többet fognak megtudni arról, hogyan viselkednek a bőrbaktériumok, ha sikerül megismerni a leggyakoribbakat. Kiderülhet például az, hogy melyek tesznek igazán jót a bőrünknek, és melyek kártékonyak. Arról is tisztább képet kaphatnak, hogyan hatnak egymásra a baktériumok, illetve az immunrendszerre.

2012.12.29 00:02:00

forrás: Medipress


50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések