Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Mi lesz Magyarország kedvenc étele? Szavazzon!

kategória: babaszoba.hu, Gondolta volna?, Programajánló, Táplálkozás

Mától 4 héten keresztül lehet szavazni Magyarország kedvenc ételére, vagyis arra, hogy melyik legyen a legkedveltebb, legnépszerűbb magyar étel - szerencsére több kategóriában is kinyilváníthatjuk ízlésünket.

Az online "népszavazást" a NetPincér.hu, Magyarország legnagyobb ételrendelő portálja szervezi a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség szakmai ajánlásával.

A HáziPatika.com ajánlata

Szavazzon a listán lévők közül a legegészségesebb ételekre! Ami egészséges, az lehet egyben nagyon finom is!A Torkos Csütörtök napján induló szavazáson leves, főétel és desszert kategóriában, kategóriánként 25 étel
közül lehet a kedvencekre szavazni. A "Magyarország Kedvenc Étele" szavazáson szereplő ételek listája 5000 fő megkérdezésével, majd Prohászka Béla, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnökének útmutatásával került összeállításra.

A szervezők több mint 200 ezer leadott szavazatra számítanak. A szavazatok összesítését követően 2010. március 23-án ünnepélyes keretek között jelentik be,hogy mi Magyarország kedvenc étele.

Az abszolút kedvenc és kategóriánként az első három legkedveltebb étel bemutatásával. A "győztes" ételek a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség ajánlása alapján Venesz József és Túrós Emil receptkönyvében szereplő receptek szerint készülnek el.

Már volt előszavazás - mit szeretünk enni?

A kategóriákba jellemzően magyar ételek kerültek, az azonban Prohászka Bélát is alaposan meglepte, hogy az előszavazáson a főételek között a rakott krumpli végzett az élen. A levesek és a desszertek listája a papírformát hozta, a gulyáslevessel és a somlói galuskával az élen.

A levesek között az egytálételek dominálnak, az első ötbe csak ilyen került. De megtaláljuk a zöldborsó levest, paradicsomlevest és idegenlégiósként a francia hagymalevest is a listán.

Főétel kategóriában szembetűnő a húsételek túlsúlya.
Az előszavazás során a rakott krumpli mögött a töltött káposzta, marhapörkölt, brassói aprópecsenye és a
hortobágyi húsos palacsinta végzett. Klasszikus kímélő ételként bejutott a rántott sajt, és némi meglepetésre a krumplis tésztára és a tojásos nokedlire is szavazhatunk.

A desszert kategóriában ínycsiklandó finomságok szerepelnek. A somlói, a házi palacsinta és a mákos guba mellett megtaláljuk a túrógombócot, a zserbót, a rétest és a rigójancsit is.
Itt találjuk a legtöbb külföldi étket, melyek közül a tiramisu, a császármorzsa és a profiterol került a listára.

A főzelék nem tartozik a kedvenceink közé - legalábbis ez derült ki az előszavazáson.
Úgy tűnik a főzelék nem a kedvencünk: alig néhányan említették meg, így a spenót és a tökfőzelék lemaradt a listáról.

A húsalapanyagok között a sertés dominál, azonban meglepetésre a klasszikus disznótoros sült kolbász és hurka hiányoznak a kedvencek közül. A csirke-, birka- és marhahúsból készült ételek mellett mindössze egy-egy hal- és vadétel szerepel a listán.

"Kezdeményezésünk célja, hogy a Magyarország kedvenc étele szavazás segítségével, a társadalom széles rétegéhez eljutva felhívjuk a figyelmet gasztronómiai gazdagságunkra, ezzel hozzájárulva a gasztronómiai kultúra fejlődéséhez Magyarországon" - mondta Perger Péter NetPincér.hu ügyvezetője.

Az ételek listája a www.kedvencetel.hu oldalon tekinthetők meg, ahol a szavazhatunk kedvenc ételünkre.

2010.02.19 00:02:00

forrás: HáziPatika.com


50plusz.hu Fórum

Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább


Szponzorált hirdetések